Susret Nikšić - Christou
0

Značajan napredak u kontroli i restrikciji javne potrošnje u FBiH

FENA
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je razgovarao sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Costasom Christouom i rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Milanom Cucom.

Tokom susreta, održanog u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, premijer Nikšić je prezentirao aktivnosti koje je Vlada FBiH poduzela u proteklom razdoblju u svezi sa smanjenjem javne potrošnje i restrukturiranja proračuna u Federaciji BiH.

Ovakav pristup, pojasnio je, potreban je i zbog ukupnih makroekonomskih pokazatelja s početka ove godine, ali i pravednije raspodjele javnih prihoda, kao i povećanja investicijskih kapaciteta FBiH.

"Zahvaljujući angažmanu Vlade FBiH, u ovoj godine je u Federaciji BiH pokrenuto nekoliko infrastrukturalnih projekata. Među njima je nastavak izgradnje autoceste na južnom dijelu koridora 5C, vrijednosti 120.000.000 konvertibilnih maraka, a već u ponedjeljak će biti potpisan 230.000.000 KM vrijedan ugovor za poddionicu Tarčin", Suhodol.

Na ovaj način aktivirali smo već odobrena međunarodna kreditna sredstva, koja su dugo stajala neiskorištena, kazao je Nikšić.

Poticaj dodatnom rastu ulaganja u infrastrukturalne projekte bit će i usvajanje Zakona o autocesti na koridoru 5C, koji predstavlja pravni okvir za intenziviranje gradnje ove prometnice, ali i otvara mogućnosti za lakše pronalaženje investitora, a o kojem će se izjasniti Dom naroda Parlamenta FBiH u narednim danima.

Kao primjer uspješnih aktivnosti, naveo je i stvaranje uvjeta da više od 1.000 uposlenih u zavidovićkoj "Krivaji" već dva mjeseca sami zarađuju svoje plaće, kao i revitalizaciju niza drugih "posrnulih" poduzeća u FBiH.

Razgovarano je i o mjerama koje Federalna vlada poduzima u reviziji korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, kao i na stabiliziranju mirovinskog fonda.

Kao što je poznato, Misija MMF-a boravi u BiH radi sačinjavanja godišnjeg pregleda ekonomskih aktivnosti, te razgovora o mogućem novom aranžmanu naše zemlje s ovom međunarodnom financijskom institucijom.

"Federalna vlada želi izvršavati sve što je dogovoreno, ali ne želi obećavati ono što ne može izvršiti", dodao je Nikšić.

Costas Christou je izrazio zadovoljstvo temeljitošću u pripremi Vlade Federacije BiH za ove razgovore, kao i napretku koji je Vlada FBiH postigla u proteklom razdoblju u svezi s restrikcijom javne potrošnje, a posebno kontrole javnih rashoda za plaće uposlenika, napretkom u procesu revizije korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, kao i na stabiliziranju mirovinskog fonda, te intenziviranju realizacije infrastrukturalnih projekata u FBiH.

Pozdravio je i nedavne aktivnosti u vezi pripreme i usvajanja državnog proračuna za 2012. i srednjoročnog fiskalnog okvira za BiH, te izrazio nadu da će državni proračun biti u što skorijem vremenu potvrđen od Parlamenta BiH.

Ovi razgovori bit će nastavljeni sljedeće sedmice, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.