{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH od MMF-a dobija 500 miliona dolara

F
20.7.2012. u 17:52
32
37
BiH od MMF-a dobija 500 miliona dolara
32
BiH od MMF-a dobija 500 miliona dolara
Costas Christou
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF,) pod vodstvom Costasa Christoua, posjetila je Bosnu i Hercegovinu u periodu od 11. do 20. jula da bi sa organima vlasti u zemlji razgovarala o ekonomskom programu koji bi mogao dobiti podršku putem stand-by aranžmana sa MMF-om.
Misija je također održala razgovore u sklopu konsultacija prema Članu IV za 2012. godinu, saopćeno je u petak iz MMF-a.

Na kraju posjete, Christou je izjavio da su osoblje MMF-a i predstavnici vlasti u BiH postigli sporazum koji podliježe odobrenju Uprave i Izvršnog odbora, o ekonomskom programu koji može dobiti podršku u vidu dvadesetčetveromjesečnog stand-by aranžmana u iznosu 338,20 SDR (oko 500 miliona američkih dolara, odnosno 200 posto kvote).

Christou je kazao da se očekuje da će Odbor razmatrati odobravanje aranžmana u septembru, nakon što se tokom narednih sedmica provede niz mjera.

“Nakon što se uspješno oduprla početnim efektima globalne finansijske krize, ekonomija BiH se suočava sa novim pritiscima. Oporavak, koji je započeo tokom 2010. godine je zaustavljen nakon što je postalo jasno da kriza u Eurozoni negativno utječe na izvoz iz zemlje i priliv kapitala. Domaća potražnja ostaje ograničena zbog fiskalne suzdržanosti, stagniranja visine plaća i sporog kreditnog rasta. Ekonomske slabosti su dovele do slabije naplate poreza i pritisci na javne finansije su intenzivirani. Kako negativni rizici postaju sve izraženiji, naša dugotrajna prognoza o nultoj stopi rasta u 2012. bi se mogla pokazati preoptimističnom", rekao je Christou, navodi se u saopćenju MMF-a.

Dodaje se da je ekonomski program BiH osmišljen s ciljem da smanji domaće ranjivosti u svjetlu pogoršanja u vanjskom okruženju, rastuće finansijske pritiske i prateće rizike.

Prema navodima MMF-a, zadatak mu je da ojača koordinaciju ekonomskih politika na državnom nivou, održi fiskalnu disciplinu, očuva stabilnost finansijskog sektora i poboljša poslovno okruženje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: