{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH i MMF spremni za razgovore o novom aranžmanu

F
16.5.2012. u 16:25
0
0
BiH i MMF spremni za razgovore o novom aranžmanu
0
BiH i MMF spremni za razgovore o novom aranžmanu
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u Sarajevu izaslanstvo MMF-a na čelu s voditeljem Misije MMF-a za BiH Costasom Christouom, s kojim je razgovarao o otpočinjanju pregovora o novom aranžmanu Bosne i Hercegovine s MMF-om.
Predsjedatelj Bevanda je upoznao voditelja Misije MMF-a za BiH Christoua o ekonomskoj situaciju u BiH i učinjenim naporima Vijeća ministara BiH u fiskalnoj konsolidaciji zemlje.

On je naglasio da je, od posljednjeg posjeta izaslanstva MMF-a Bosni i Hercegovini, Fiskalno vijeće BiH utvrdilo Globalni fiskalni okvir 2012. -14., te da je predloženi proračun institucija BiH za 2012. godinu već usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u prvom čitanju.

Bevanda je istaknuo da je predloženi proračun institucija BiH realan i restriktivan te da, po prvi put u BiH, institucije rade na smanjenju javne potrošnje, a što je jedna od preporuka MMF-a i Svjetske banke.

Dodao je da je, i pored naglašene štednje, proračun institucija BiH za 2012. dovoljan za nesmetano funkcioniranje svih institucija BiH u punom kapacitetu.

Voditelj Misije MMF-a za BiH Christou je izrazio zadovoljstvo ohrabrujućim napretkom učinjenim u BiH u posljednja tri mjeseca. On je posebice pohvalio napore Vijeća ministara BiH u procesu izrade proračuna za 2012. godinu, te aktivnosti u pravcu ubrzanja euroatlantskog puta BiH.

Christou je naglasio da je MMF spreman za otpočinjanje razgovora s Bosnom i Hercegovinom o novom aranžmanu te da izaslanstvo MMF-a ostaje u BiH do 29. maja, do kada planira obaviti nužne razgovore s predstavnicima institucija BiH, entiteta i Centralne banke BiH.

Susretu je prisustvovao i izvršni direktor nizozemske konstituence MMF-a Menno Snel, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: