Zatražio ozbiljnost od vlasti
0

FOTO / Špirić predstavnika MMF-a dočekao u džemperu

Piše: J. H.
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić je primio u Sarajevu rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Milana Cuca. Ne bi tu bilo ništa sporno da bivši premijer države na sastanak nije došao u džemperu.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Nikola Špirić je Milanu Cuci posebno predočio aktivnosti Ministarstva finansija i trezora kako bi što prije bio kreiran Budžet za ovu godinu, koji mora podrazumijevati i mjere štednje.

Naglašavajući važnost osiguranja fiskalne stabilnosti BiH, ministar finansija je ocijenio da bi rješavanje pitanja Budžeta i globalnog fiskalnog okvira za period 2012. – 2014. učinilo BiH kredibilnim partnerom međunarodnim finansijskim institucijama.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o različitim modelima dalje saradnje BiH i MMF-a.

Na sastanku je razgovarano i o tehničkoj podršci koju MMF pruža BiH kroz projekt podrške poreskim upravama i projekt fiskalnog izvještavanja u skladu sa međunarodnim standardima.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Osim protokolarnih stvari i informisanja predstavnika MMF-a o prioritetima ministarstva na čijem se čelu nalazi, Nikola Špirić je izrazio nadu da će vlasti na svim nivoima BiH iskazati potrebnu dozu ozbiljnosti kako bi bili osigurani uslovi za nastavak saradnje sa MMF-om u skladu sa potrebama BiH.

Ukoliko vlasti u BiH budu ozbiljne kao što je ozbiljan ministar najvažnijeg državnog ministarstva, onda ćemo od MMF-a sigurno dobiti novac za odijelo i kravatu.