{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić razgovarao s predstavnicima EU i MMF-a

F
24.5.2012. u 17:22
0
1
Špirić razgovarao s predstavnicima EU i MMF-a
0
Špirić razgovarao s predstavnicima EU i MMF-a
Nikola Špirić
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Nikola Špirić primio je danas direktora Direkcije za zapadni Balkan u Glavnom direktoratu za proširenje Evropske unije Pjera Mirela i šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Kostasa Hristua, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.
Špirić je upoznao predstavnike EU i MMF-a o procesu usvajanja budžeta institucija BiH za 2012. godinu i predviđenim mjerama štednje u cilju smanjenja javne potrošnje te naglasio da su osigurana budžetska sredstva za sve institucije BiH čiji je rad od ključnog značaja u procesu pridruživanja evropskim integracijama.

Mirel je naglasio da je usvajanje ovogodišnjeg budžeta ključno pitanje za BiH ne samo u finansijskom smislu nego i zbog toga što od donošenja ovog dokumenta zavisi dinamika aktivnosti na putu BiH ka EU.

Hristu je podsjetio da je delegacija MMF-a u dvonedjeljnoj posjeti BiH kako bi procijenila ekonomsku situaciju te započela diskusiju o mogućem nastavku saradnje.

Na sastanku je naglašeno da je aranžman s MMF-om povezan i s makrofinansijskom pomoći EU te da eventualni budući aranžman zavisi od spremnosti svih nivoa vlasti u BiH da provode strukturalne reforme.

Istaknuto je da je neophodna bolja koordinacija unutar BiH kako bi se postavili jasni ciljevi prilikom pregovaranja, ali i saradnje s međunarodnim finansijskim institucijama.

Sastanku su prisustvovali šefica Odjeljenja za BiH u Glavnom direktoratu za proširenje EU Paola Pampaloni, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: