{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zločini u Višegradu: Zapaljeni u kući Mehe Aljića

F
24.4.2012. u 13:52
0
Zločini u Višegradu: Zapaljeni u kući Mehe Aljića
0
Zločini u Višegradu: Zapaljeni u kući Mehe Aljića
Sve što je bilo u kući Mehe Aljića na Bikavcu - žene, djeca, starci - zapaljeno je u junu 1992. godine, izjavio je svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu.
Amir Murtić, kao i svjedoci Ibrahim Bajić i Sead Karišik, ispričali su kako su naknadno saznali da su ostali bez najbližih članova porodice, koji su živi zapaljeni u kući u naselju Bikavac.

"Od osobe koja je prešla u Makedoniju pod lažnim imenom čuo sam da je sve što je bilo u kući Mehe Aljića spaljeno. Bilo je žena, djece", kazao je Amir Murtić.

Njemu su tada, kako je rekao, stradali 82-godišnja majka, bratova žena, amidža, strina, amidžična, te njeno dijete. Svi su ranije živjeli u selu Gostilja.

Za učešće u ubistvu oko 70 bošnjačkih civila na Bikavcu optužen je Krsmanović, kojem se, kao pripadniku Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), sudi i za učešće u drugim ubistvima, silovanjima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

Murtić, kao i druga dva svjedoka, naveli su da su svoje kuće i Višegrad već bili napustili iz sigurnosnih razloga, jer su čuli za odvođenja i premlaćivanja muškaraca Bošnjaka.

"Dolazila je vojska, ganjali su muškarce, bivali su pretučeni. Dolazili su nafarbani, sa čarapama na glavi nekakvi ‘Bijeli orlovi’", rekao je svjedok Sead Karišik.

Da su mu u kući na Bikavcu izgorjeli šestogodišnji sin i supruga Zlatija, kako je naveo, potvrdila mu je Zehra, jedina koja je uspjela pobjeći iz kuće.

Svjedok Ibrahim Bajić također je potvrdio je da su njegovi najbliži izgorjeli na Bikavcu. Ostao je bez supruge, majke, kćerke i dvogodišnje unuke Elme.

"Oni su bili otišli kod kćerke Ramize u grad i bili su zatvoreni u školi, a onda su otišli gore. Kroz desetak dana sam čuo da su popaljeni. Nisam saznao ko je to uradio", rekao je Bajić.

Optuženi je, kao i na prethodnom ročištu kada je svjedočeno na okolnosti događaja na Bikavcu, svjedocima uputio saučešće i izrazio nadu da će odgovorni biti pronađeni.

Suđenje Krsmanoviću bit će nastavljeno 15. maja, kada bi trebalo da budu saslušani novi svjedoci zločina na Bikavcu, javlja BIRN -Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: