Nastavak suđenja
0

Aljičević: Turković je angažovao dvije osobe da pucaju na mene

Piše: F. Bakić
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Mensur Aljičević za čiji se pokušaj ubistva krajem decembra 2009. godina na Dobrinji tereti grupa Zijada Turkovića, kazao je danas u Sudu BiH da je nakon ranjavanja od prijatelja saznao da je Turković angažovao osobe da pucaju na njega u haustoru njegove zgrade u Ulici grada Bakua na broju 11.

"Kenan Ćorović mi je rekao da je Zika angažovao dvije osobe koje nisu iz Sarajeva da pucaju na mene. Kasnije sam saznao da me ranio Rajko, ne znam kako se preziva", naveo je Aljičević.

On je na početku svjedočenja ispričao da je 1991. imao vatreni obračun sa braćom Zijadom i Mithatom Turkovićem, te Kemalom Đulančićem u slastičarni Alo Alo, koji su došli da oduzmu neki automobil.

"Đulančić je pucao na mene, a ja na njega i Mithata Turkovića. Đulančić je preminuo, a Mithat je ostao da leži. Zijad je bio naoružan, ali nije pucao. Ja sam se sam prijavio policiji", rekao je Aljičević, kojeg je za ovu pucnjavu pravomoćno oslobodio Vrhovni sud FBiH.

Svjedok se prisjetio da je krajem decembra 2009. u blizini svoje zgrade primjetio sivi Audi A3, te dvojicu muškaraca. Visoki i mršavi muškarac sa crnom kapom na glavi i crnim mantilom je nosio u ruci pištolj sa prigušivačem, dok drugog, manjeg, nije dobro vidio. Aljičević kaže da je, kada su se nakon pritiska na interfon otvorila vrata haustora, osjetio bol lijevoj u ruci, te je krenuo da bježi uz stepenice i pao, ali se pridigao i uletio u svoj stan. Osim lijeve ruke, ranjen je bio i u leđa.

"Kćerka je zvala hitnu pomoć, a stan je pokriven videonadzorom sa četiri kamere, jer nikada nisam bio rahat. Snimak smo gledali ja, moji supruga i šura, te poslovni prijatelj Enver Puška. Reciver sam predao policiji, a neki stručnjak iz MUP-a je obrisao snimak“, dodao je Aljičević, koji je ispričao i da se u tratoriji na Ciglanama sastao sa Turkovićem kako bi se dogovorili da smire strasti, zbog pucnjave iz 1991. godine, te da je saznano da je nakon njegovog napuštanja objekta optuženi rekao: „K... ćemo biti dobri“.

Na kraju svjedočenja Aljičević je izjavio da ne traži krivično gonjenje optuženih, niti naknadu štete.

Zanimljivo je bilo Turkovićevo unkrsno ispitivanje svjedoka, kojeg je interesovalo da li su se sastajali nakon njegovog ranjavanja, ali je Aljičević naveo da je uvijek sumnjao u njega i da je znao da će mu nešto napraviti, ali i da nije imao potrebe da se obrati policiji.

Supruga oštećenog Sanela Aljičević je također, dala svoj iskaz, te navela da Mensur nije bio u dobrim odnosima sa Turkovićem, kojeg, kako kaže, ne poznaje, te da su izlazila na mjesta za koja su znali da ih ne posjećuje Turković. Prisjetila se pucnjave u kojoj je njen suprug ranjen, kao i da je čula da fijukanje metaka, ali ne i pucnje, kao i da je Aljičević govorio "zovite policiju".

Ona je još izjavila da je gledala snimak koji su zabilježile kamere ispred njihovog stana i da je vidjela nekoliko bljesaka, te supruga kako trči i pada na stepenice, ali i da je Mensur te noći zvao svog prijatelja Fikreta Kajevića da dođe njihovoj kući, što je ovaj i učinio.

Svoje iskaze danas su dali trojica policijskih istražitelja na okolnosti očevida na Dobrinji, ali i reditelj Enver Puška kojeg je Aljičević zamolio da mu pokuša presnimiti snimke videonadzora.

Nastavak suđenja Turkoviću planiran je za 5. april.