Suđenje Krsmanoviću
1

Svjedoci potvrdili da su im članovi porodica spaljeni živi

FENA
Na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu, svjedoci Tužilaštva BiH potvrdili su da su najbliži članovi njihovih porodica, među kojima je bilo sedmoro djece, živi spaljeni u kući u naselju Bikavac u junu 1992. godine.

Svjedoci, koji su se razdvojili od porodica iz sigurnosnih razloga nakon što su u Višegradu počeli odvoditi muškarce, za stradanje svojih najdražih saznali su naknadno od Zehre Turjačanin, jedine koja je preživjela, javlja BIRN.

Esad Tufekčić krio se u selu Kabernik, dok su mu supruga i dvoje djece bili kod njenih roditelja u naselju Bikavac, gdje je jedan dan vidio da gori kuća Mehe Aljića.

Naveo da je nakon dvadesetak dana od poznanika Osmana Ramovića saznao je da je ostao bez tada 28-godišnje supruge, petogodišnje kćerke i dvogodišnjeg sina.

Krsmanović je optužen za učešće u ubistvu oko 70 bošnjačkih civila na Bikavcu, gdje su živi zapaljeni u kući Mehe Aljića.

Svjedok Tufekčić, kao i Safet Bosno i Hamdija Vilić rekli su da nemaju saznanja da je Krsmanović povezan s ovim događajem, ali su naveli da su čuli kako je ove civile u smrt otjerao Milan Lukić zajedno s rođakom Sredojem Lukićem.

Milan Lukić je, kao vođa paravojne jedinice "Beli orlovi", prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a Sredoje Lukić na 30 godina.

"Za Olivera sam čuo, ali sam ga slabo poznavao. Meni su za ovo krivi Lukići. Zehra je pominjala Lukiće i rekla da su bili još neki", rekao je svjedok Safet Bosno, kojem su izgorjeli supruga, sin, roditelji, sestra i njen sin.

Svjedoku Hamdiji Viliću stradali su supruga i troje djece, starosti 11, osam i sedam godina. On se također krio po šumarcima u okolini Višegrada razdvojivši se od žene i djece, koji su ostali pošto je vladalo uvjerenje da "njih neće dirati".

Nijedan od svjedoka do danas nije pronašao posmrtne ostatke nastradalih članova svojih porodica.

Optuženi Krsmanović svoj trojici svjedoka uputio je izraze žaljenja i uvjerenje da će odgovarati oni koji su počinili za zločin na Bikavcu, kao i da će "Bog dati da im se isto dogodi".

Suđenje Krsmanoviću, kojem se, kao bivšem pripadniku Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), sudi za učešće u ubistvima, silovanjima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva u Višegradu, bit će nastavljeno 24. aprila.