Nastavak suđenja
0

Oliver Krsmanović i Milan Lukić odvodili Bošnjake iz Višegrada

FENA
Na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu, prva svjedokinja Tužilaštva BiH potvrdila je da je optuženi bio u grupi Milana Lukića kada je odveden njen suprug Hamed Oprašić, o čijoj sudbini do danas ništa nije saznala.

Svjedokinja Mujesira Oprašić, koja je živjela u mjestu Hanište kod Višegrada sa suprugom i dvoje djece, izjavila je da su Lukić, Krsmanović te izvjesni Budo Kovačević, Čubro i drugi dolazili i odvodili mještane Bošnjake.

Ona se sa porodicom i komšijama skrivala u šumi, a kada je 25. maja 1992. godine sa djecom došla do kuće da nešto pojedu njenog supruga je izvodio Milan Lukić, vođa paravojne grupe “Beli orlovi”, koji je u Haškom tribunalu prvostepenom presudom osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu.

“Čubro me pitao gdje muž krije mitraljez. Rekla sam mu da je samo imao lovačku pušku. Muž mi je otišao u bijelom golfu sa Milanom”, navela je svjedokinja.

Ostali, uključujući i optuženog, kako je dodala, još su kratko nastavili da pretražuju kuću.

"Voljela bih kad biste vi meni dozvolili da pitam Olivera šta je s mojim mužem”, kroz jecaje i suze izgovorila je Mujesira Oprašić.

Tokom unakrsnog ispitivanja Odbrane, optuženi je iskoristio priliku i obratio se svjedokinji.

“Meni je žao vašeg muža. Bio mi je dobar prijatelj, najbolji. Budite malo strpljivi i saznat ćete pravu istinu”, kazao je Krsmanović.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Krsmanoviću je na teret stavljeno da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao i pomagao u ubistvima, silovanjima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

Oprašić je navela da je polovinom jula 1992. s drugima napustila Hanište i da su se prilikom bijega razdvojili u dvije grupe.

U drugoj grupi ostao je njen devetogodišnji sin, kojeg više nikada nije vidjela, a kojeg je jedna komšinica vidjela u grupi mrtvih tijela.

Svjedokinja je rekla da su prilikom napuštanja Haništa naišli na barikadu grupe koju je predvodio Momir Savić, a od drugih je čula da je među njima bio i optuženi Krsmanović.

Savića je Sud BiH osudio na 17 godina zatvora za zločine u Višegradu.

Prije pojavljivanja prvog svjedoka, pročitana je optužnica i Tužilaštvo BiH je iznijelo uvodnu riječ, u kojoj je istaklo da je optuženi bio u grupama Lukića i Savića, poznatim “po teškim zločinima”.

“Iako je bio pripadnik redovnih jedinica, on nije bio od onih koji su ginuli na linijama. (...) U njegovim radnjama nema ničeg vojničkog, časnog”, kazala je tužiteljica Božidarka Dodik.

Kao jedan od najtežih zločina iz optužnice koja ima 12 tačaka, Dodik je izdvojila spaljivanje 70 civila, uglavnom žena i djece, koje je Lukićeva grupa zabarikadirala u kući u naselju Bikavac.

“Kako su se u tim momentima osjećali civili, nikada nećemo saznati. Osjećaj neizvjesnosti zamijenio je osjećaj neopisivog straha kada je počelo da gori. Glasna muzika iz automobila nije mogla da nadjača krike onih koji su se pretvarali u žive buktinje”, navela je Dodik.

Odbrana je najavila da će uvodnu riječ iznijeti na kraju dokaznog postupka Tužilaštva.

“Niko ne može biti ravnodušan na ove zločine. Mi smo već rekli da ne osporavamo da su se ovi zločini desili, već da treba da utvrdimo da li je u njima učestvovao moj branjenik”, kazao je Slaviša Prodanović, Krsmanovićev branilac, prenosi BIRN.

Nastavak suđenja je zakazan za petak, 27. januara.