Britanija
0

Zločinac Krstić u novom zatvoru sa članovima Al-Qaide

FENA
Radislav Krstić (Foto: Arhiv)
Radislav Krstić (Foto: Arhiv)
Penzionisani general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić (62), kojeg su nedavno u britanskom zatvoru Wakefield u zapadnom Yorkshireu napala i povrijedila trojica muslimanskih zatvorenika, premješten je u zatvor Long Lartin, u kome je smješten veliki broj osumnjičenih za terorizam, objavio je britanski dnevnik Daily Star.

List navodi da Long Lartin nazivaju "terorističkim štabom", jer je tamo smješten veliki broj osumnjičenih za terorizam, među kojima i Abu Qatada, "desna ruka" Osame bin Ladena u Evropi.

Britanski list ističe da je Abu Qatada među šest muslimana iz inostranstva osumnjičenih za terorizam, koji su smješteni u specijalni dio zatvora. Izvor na koji se list poziva ocijenio je da je Krstićev slučaj "iskakanja iz tava u vatru".

"Krstić će sve vrijeme boravka u Long Lartinu provesti 'osvrćući se preko ramena'", rekao je izvor.

General Krstić bio je zapovjednik Drinskog korpusa Vojske RS-a, a po haškoj potjernici uhapšen je u decembru 1998. godine.

Haški tribunal ga je prvo 2001. godine osudio na 46 godina zatvora za genocid počinjen u Srebrenici, da bi u žalbenom postupku ta kazna bila umanjena za 11 godina i Krstić je pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora. Zatvorsku kaznu služio je od prošle godine u spomenutom britanskom zatvoru.

Podjsetimo, Krstić je nedavno pretučen i isječen po licu i vratu u svojoj ćeliji u zatvoru Wakefield, koja je bila otvorena tokom doručka, a prošle sedmice je premješten u drugu kaznionicu. Britanski list ga titulira kao jednog od "gospodara rata" u Bosni i Hercegovini.