Projekt turskih eksperata
0

"Zlatna ruta - Stopama Evlije Čelebije"

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen primio je danas tim eksperata iz Turske koji je predstavio projekt "Zlatna ruta – Stopama Evlije Čelebije" koji se implementira u sklopu manifestacije "Istanbul, evropski grad kulture 2010.".

Istaknuto je da će ovaj projekt biti realiziran tokom oktobra u zemljama centralne i jugoistočne Evrope (Bugarska, Makedonija, Srbija, BiH, Hrvatska, Mađarska - Peć kao Evropska kulturna prijestolnica 2010., Austrija i Ruhr, region u Njemačkoj).

Program će činiti koncert "Tri žene", "Bezmara", Sema, Nazim i Brecht, šou turskog plesnog ansambla, a predviđena je i konferencija o temi "Evlija Čelebija i muzika".

"On je još jedna potvrda da umjetnost i kultura ujedinjuju i povezuju ljude. Za ovaj naš prostor posebno je značajna 'Zlatna ruta - Stopama Evlije Čelebije' čijim se spisima o njegovom putešestviju kroz našu istoriju, i danas s izuzetnim zanimanjem okrenemo", kazao je Behmen.

"Zlatne rute" su interdisciplinarni projekt koji ima za cilj promociju istanbulske kulture. U prvoj fazi ovog projekta, koji je započeo 2008., realizirano je putovanje oko Crnog mora nazvano "Stopama Žila Verna".

U drugoj fazi, koja je realizirana u julu 2010., povezane su mediteranske kulture kroz aktivnosti u Francuskoj, Italiji, Španiji i Grčkoj, a posljednja faza bit će realizirana u Istanbulu, u novembru-decembru 2010.

Tada će biti organiziran Prvi istanbulski svjetski muzički festival WOMIST, uz filmske projekcije i promocije knjiga s već realiziranih putovanja u sklopu ovog projekta, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.