Zlatko Lagumdžija: SDP je u teškoj krizi, Bh. blok od velike ideje do rasutosti kao u šoderu

D. Be./Klix.ba
7.2.2019. u 19:21
273
248
Zlatko Lagumdžija: SDP je u teškoj krizi, Bh. blok od velike ideje do rasutosti kao u šoderu
273
Zlatko Lagumdžija: SDP je u teškoj krizi, Bh. blok od velike ideje do rasutosti kao u šoderu Foto: D. S./Klix.ba
Član Glavnog odbora i bivši lider Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija u razgovoru za Klix.ba potvrdio je svoje prisustvo na sjednici tog partijskog organa te iznio mišljenje o trenutnoj situaciji u SDP-u i Bh. bloku.
Lagumdžija je kazao da je dobio poziv za sjednicu, ali i ne radni materijal za pet tačaka dnevnog reda što je neuobičajeno.

"Sigurno ću dati svoju ocjenu onoga u čemu se trenutno nalazimo. I do sada kada sam govorio na Glavnom odboru, govorio sam u smislu ozbiljne analize procesa koji se dešavaju s konkretnim prijedlozima. I sada ću naći način da dam ocjenu stanja odnosno kako izaći iz njega jer je SDP evidentno u teškoj krizi", izjavio je Lagumdžija.

Posljednja dešavanja u Bh. bloku Lagumdžija je za naš portal prokomentarisao sljedećom izjavom:

"Velika ideja, spektakularna najava loše izvedena, očekivanja neispunjena i kao rezultat umjesto jedinstva u bloku dobili smo rasutost kao u šoderu“, zaključio je Lagumdžija.

Podsjetimo da je Bosanskohercegovački blok u utorak poslijepodne odlučio kako neće kretati u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, odnosno da ostaju opozicija u FBiH i na nivou BiH.

Odluka je naišla na više kritika nego pohvala. SDA nije blagonaklono gledala kako Bh. blok okreće leđa mogućoj koaliciji. Stranka demokratske akcije smatra da je odluka Bh. bloka o zauzimanju uloge opozicije na federalnom i državnom nivou poptuno neočekivana. S druge strane, SNSD smatra da je ovo legitimna odluka političkih partija.

U SDP-u je stvar možda i najgora - predsjednik SDP-a Tuzlanskog kantona Enver Bijedić kazao je da Bh. blokom u opoziciji ugrožena Bosna i Hercegovina. DF koji je nastao iz ove partije bi, prema najavama, mogao krenuti u potpunu opoziciju i izaći iz vlasti u Kantonu Sarajevo.

S druge strane, predsjednik SDP-a je kazao kako Bh. blok treba rasformirati ako pojedinci nisu spremni da potisnu svoj ego.

Naša stranka se drži čvrsto svog stava i u toj partiji, bar zasad, nema premišljanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (248)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: