{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Zlatar: GRAS ne može ucjenjivati; Lazović: Tužilaštvo KS na potezu

18.1.2013. u 15:39
3
60
Zlatar: GRAS ne može ucjenjivati; Lazović: Tužilaštvo KS na potezu
3
Socijaldemokratska unija BiH još jednom je odbacila politički dirigovane optužbe da je odgovorna za obustavu javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo. Kako su kazali na današnjoj konferenciji za novinare, sada već bivši v. d. direktora ovog komunalnog preduzeća Hasan Bašić jeste bio kandidat njihove stranke, ali ne i njihov član.
Emir Zlatar, predsjednik Kantonalnog odbora SDU (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Emir Zlatar, predsjednik Kantonalnog odbora SDU (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Predsjednik Kantonalnog odbora SDU-a Emir Zlatar kazao je kako su nezakonito povlačenje vozila GRAS-a sa ulica Sarajeva i dovođenje građana u poziciju talaca nešto što SDU BiH neće prihvatiti.

"Zamislite da se svaka javna firma ovako ponaša. Ono na čemu insistiramo da urade Vlada KS, a posebno Tužilaštvo jeste procesuiranje onih koji su ovo uradili. Ovo je direktan čin protiv zakona, kojim se dovodi u pitanje sigurnost 450.000 građana. Ovakav potez vjerovatno nijedan sindikat nijedne kantonalne komunalne firme ne može uraditi", kazao je Zlatar te dodao kako neće prihvatiti anarhiju u Kantonu.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDU-a pozvao je radnike da svoje probleme rješavaju putem dijoga, a nikako kroz pritiske i nezakonite radnje.

Potpredsjendik SDU-a Miro Lazović kazao je kako su pojedini uposlenici GRAS-a proteklog petka napravili pobunu koja je nelegalna i izvan Zakona o štrajku.

"SDU apsolutno podržava sindikalne organizacije kada je njihova borba usmjerena za radnička prava i socijalni standard. Ali ne možemo podržati pojedince koji se pokrivaju Sindikatom i ne možemo podržati da vode kadrovsku politiku u bilo kojem javnom komunalnom preduzeću", kazao je Lazović te dodao kako očekuje da institucije sistema kazne sve one koji su uzrokovali nelegalni štrajk.

Miro Lazović, potpredsjednik SDU (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Miro Lazović, potpredsjednik SDU (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Na ovaj način su, kaže Lazović, pojedinci iz GRAS-a najviše štete nanijeli sebi i preduzeću.

"Ovaj slučaj sa GRAS-om je bez presedana. Ja ne znam da se ovakvo nešto desilo u regiji, da nezakonto napravite skup i pozovete radnike da ne voze... Da je predložena Biljana Plavšić, osuđena za ratne zločine, ne znam da li bi se ovo desilo. Zaista nam nije jasno otkud toliki bunt i revolt", kazao je Zlatar.

Podsjetimo, Nadzorni odbor je u petak smijenio v.d. direktora GRAS-a Adisa Šehića i na čelo preduzeća imenovao nekadašnjeg direktora Hasana Bašića.

Ta odluka je među radnicima izazvala revolt pa su bez ikakve najave u petak poslijepodne povukli sva vozila iz saobraćaja i stupili u nenajavljeni štrajk koji je trajao do nedjelje.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Nakon pregovora, Nadzorni odbor je sinoć za v.d. direktora ovog preduzeća izabrao Safeta Bradarca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: