Socijaldemokratska unija BiH
3

FOTO / Zlatar: GRAS ne može ucjenjivati; Lazović: Tužilaštvo KS na potezu

Piše: J. Hadžiahmetović
Socijaldemokratska unija BiH još jednom je odbacila politički dirigovane optužbe da je odgovorna za obustavu javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo. Kako su kazali na današnjoj konferenciji za novinare, sada već bivši v. d. direktora ovog komunalnog preduzeća Hasan Bašić jeste bio kandidat njihove stranke, ali ne i njihov član.
Emir Zlatar, predsjednik Kantonalnog odbora SDU (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Emir Zlatar, predsjednik Kantonalnog odbora SDU (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Kantonalnog odbora SDU-a Emir Zlatar kazao je kako su nezakonito povlačenje vozila GRAS-a sa ulica Sarajeva i dovođenje građana u poziciju talaca nešto što SDU BiH neće prihvatiti.

"Zamislite da se svaka javna firma ovako ponaša. Ono na čemu insistiramo da urade Vlada KS, a posebno Tužilaštvo jeste procesuiranje onih koji su ovo uradili. Ovo je direktan čin protiv zakona, kojim se dovodi u pitanje sigurnost 450.000 građana. Ovakav potez vjerovatno nijedan sindikat nijedne kantonalne komunalne firme ne može uraditi", kazao je Zlatar te dodao kako neće prihvatiti anarhiju u Kantonu.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDU-a pozvao je radnike da svoje probleme rješavaju putem dijoga, a nikako kroz pritiske i nezakonite radnje.

Potpredsjendik SDU-a Miro Lazović kazao je kako su pojedini uposlenici GRAS-a proteklog petka napravili pobunu koja je nelegalna i izvan Zakona o štrajku.

"SDU apsolutno podržava sindikalne organizacije kada je njihova borba usmjerena za radnička prava i socijalni standard. Ali ne možemo podržati pojedince koji se pokrivaju Sindikatom i ne možemo podržati da vode kadrovsku politiku u bilo kojem javnom komunalnom preduzeću", kazao je Lazović te dodao kako očekuje da institucije sistema kazne sve one koji su uzrokovali nelegalni štrajk.

Miro Lazović, potpredsjednik SDU (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Miro Lazović, potpredsjednik SDU (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Na ovaj način su, kaže Lazović, pojedinci iz GRAS-a najviše štete nanijeli sebi i preduzeću.

"Ovaj slučaj sa GRAS-om je bez presedana. Ja ne znam da se ovakvo nešto desilo u regiji, da nezakonto napravite skup i pozovete radnike da ne voze... Da je predložena Biljana Plavšić, osuđena za ratne zločine, ne znam da li bi se ovo desilo. Zaista nam nije jasno otkud toliki bunt i revolt", kazao je Zlatar.

Podsjetimo, Nadzorni odbor je u petak smijenio v.d. direktora GRAS-a Adisa Šehića i na čelo preduzeća imenovao nekadašnjeg direktora Hasana Bašića.

Ta odluka je među radnicima izazvala revolt pa su bez ikakve najave u petak poslijepodne povukli sva vozila iz saobraćaja i stupili u nenajavljeni štrajk koji je trajao do nedjelje.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon pregovora, Nadzorni odbor je sinoć za v.d. direktora ovog preduzeća izabrao Safeta Bradarca.