BiH
332

GRAS najavio generalni štrajk: Vlada KS se poigrava s nama

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Iz Sindikata komunalne privrede Gradskog saobraćajnog preduzeća Sarajevo (GRAS) na današnjoj konferenciji za javnost poručili su da radnici ove firme ostaju u štrajku, zbog kojeg od jutros ne radi javni gradski saobraćaj u glavnom gradu BiH.

Istaknuto je da je GRAS uposlenicima dužan skoro pola miliona KM, da im je neredovna plata i da kasne s uplatama rata kredita.

Radnici ostaju pri stavu da neće odblokirati saobraćaj do daljnjeg, odnosno dok im se ne uplati zakašnjela plata, kao i topli obrok i rate kredita. Istakli su kako smatraju da se Vlada Kantona Sarajevo igra s njima i za 17. april najavili generalni štrajk.

"Problema u GRAS-u je previše i predugo traju. Treba ih rješavati pod hitno, ali u skladu sa zakonom i na miran način. Štrajk je zadnja opcija", naveli su iz Sindikata komunalne privrede u GRAS-u.

Adnan Himzanija, predsjednik ovog sindikata, kazao je da napredak GRAS-a koče i stalna imenovanja v.d. direktora. Radnici su poručili da neće pokrenuti vozila bez obzira na prijetnje Vlade sankcijama i zahtjeve v. d. direktorice i predsjednika Nadzornog odbora da se vrate na posao.

"Ako je situacija takva da nam Kanton ne može uplatiti topli obrok, onda ne treba ni da postoje. Smiješno je da imamo takvu vladu koja ne može platiti struju jednom preduzeću", kazao je Himzanija. "Ako Vlada ni u narednih pet, sedam, deset ili više dana ne uplati novac, mi nećemo voziti. Tu nismo krivi mi, nego Vlada KS i neka građani ganjaju njih, a ne radnike GRAS-a".

Radnike je pozvao da ništa ne poduzimaju ishitreno, te da ne podliježu provokacijama i pokušajima stvaranja razdora među uposlenicima, što je potez kojim se, kako je istaknuto, na čelo firme pokušava dovesti Hasan Bašić, "osoba koja je u svom dvogodišnjem mandatu zapamćena kao tiranin i koja je firmu zadužila za više od 30 miliona KM neuplaćenih obaveza za doprinose".

Na kraju obraćanja medijima Himzanija i kolege su poručili da će probati "da nagovore vozače da nastave raditi" zbog građana, ali su rekli da ne mogu obećati da će se to i dogoditi.

Podsjetimo, Vlada KS naložila je radnicima GRAS-a da danas u 16 sati nastave voziti autobuse, minibuse, tramvaje i trolejbuse, ali su se oni oglušili na ovu naredbu.