BiH
4

Živković: SDA kao stari prijatelj SDS-a uskočila u pomoć da napravi problem

FENA
Sa današnje sjednice (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sa današnje sjednice (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković je danas, tokom rasprave o inicijativi SNSD-a za smjenu kadrova SDS-a u Vijeću ministara BiH, kazao da je očigledno da je SDA, "kao stari prijatelji i poznanik SDS-a, uskočila u pomoć da napravi problem i u proceduri koja je sasvim jasna“.

Prema njegovim riječima, Poslovnik Predstavničkog doma nije savršen i postoje određene nedoumice, "ali nedoumica povodom zahtjeva, inicijative SNSD-a u vezi s rekonstrukcijom ne postoji kao što ne postoji ni nedoumica u vezi s procedurama“.

"Postoje dva načina na koje se može ići u rekonstrukciju Vijeća ministara BiH. Jedan je koji je izabrao SDP posredstvom svoga predsjednika koji je direktno tražio od predsjedavajućeg Vijeća ministara da donese odluku o smjeni kadrova SDA. Drugi je način onaj koji je izabrao SNSD, u skladu s Poslovnikom, da inicijativu napiše Klub i da se prema tome Vijeće ministara može, a i nije morao, izjasniti u vezi s tom inicijativom, a Predsjedništvo je bilo upoznato kao i Dom naroda u skladu s Poslovnikom", kazao je Živković.

Pitanje je ovdje, dodao je, samo ko piše odluku o razrješenju.

"U prvom slučaju je to bio predsjedavajući Vijeća ministara, u ovom slučaju ova parlamentarna skupština u svom mandatu, a njen je mandat i da napiše odluku, napisaće odluku o razrješenju i ta odluka će ići nakon toga na potvrđivanje u Dom naroda. Jer samo Parlamentarna skupština može da odobri smjenu ministara, odnosno rekonstrukciju Vijeća ministara BiH. Klub SNSD-a će predložiti odluku, glasat ćemo o toj odluci koju će nakon toga Dom naroda podržali ili ne podržati", kazao je Živković.

Zahvalio je Vijeću ministara BiH koje je jučer imalo sjednicu i dalo podršku inicijativi SNSD-a.