Uoči glasanja o smjeni Lagumdžije
0

Živković: S obzirom na glasanja u Domu naroda, sve je moguće

FENA
Milorad Živković
Milorad Živković
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković kazao je danas poslijepodne novinarima da su na proširenom Kolegiju Predstavničkog doma utvrđivali dnevni red sutrašnje sjednice.

Prema njegovim riječima, sve obavezne tačke idu kao dnevni red sjednice, s mogućnošću da ljudi koji su inicirali razne inicijative ili tačke dnevnog reda preko klubova, odustanu od toga.

"Mali problem je što je Klub SNSD-a tražio posebnu sjednicu, a njemu se pridružio i Klub SDS-a, za razmatranje smjene ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije. Nismo zadovoljni što se to vodi kao tačka dnevnog reda redovne sjednice i sad ćemo u klubu razmisliti da li ćemo tražiti novu sjednicu ili će to ipak ostati sutra kao tačka dnevnog reda", kazao je Živković, dodajući da će večeras imati konsultacije u klubu.

Upitan misli li da, ukoliko ipak bude na dnevnom redu, ima dovoljno glasova za smjenu ministra Lagumdžije i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Bećirovića, Živković je kazao da "s obzirom na današnja glasanja u Domu naroda, sve je moguće“.

Predsjednik SDS-a i poslanik u Predstavničkom domu državnog parlamenta Mladen Bosić je, upitan da li će poslanici te stranke podržati inicijativu za smjenu Lagumdžije i Bećirovića, kazao novinarima da je inicijativa za smjenu ministra Lagumdžije inicijativa SNSD-a, te da SDS podržava njihovu inicijativu i to nije ništa novo.

"Ostajemo pri svom ranijem stavu. Također, u vezi sa Denisom Bećirovićem, to je prvo bila naša inicijativa koju je iz svojih razloga preuzela SDA i mi ćemo svakako glasati za tu inicijativu", kazao je Bosić.

Na pitanje misili li da će Predstavnički dom imati dovoljno glasova da Lagumdžija i Bećirović budu smijenjeni, Bosić je kazao da nema nikakva predviđanja, "jer očigledno da su sva predviđanja pala u vodu i u Domu naroda“.

"Vrlo teško je predvidjeti šta će biti", kazao je on.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH, između ostalog, trebalo bi da se nađe i inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, koju su predložili poslanici Kluba SNSD-a.

Također, poslanici bi sutra trebalo da se, u drugom krugu glasanja, izjasne o razrješenju s dužnosti dosadašnjeg zamjenika predsjedavajućeg/predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića.