{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas o smjeni Zlatka Lagumdžije i Denisa Bećirovića

F
23.10.2012. u 08:00
28
39
Danas o smjeni Zlatka Lagumdžije i Denisa Bećirovića
28
Danas o smjeni Zlatka Lagumdžije i Denisa Bećirovića
Zlatko Lagumdžija
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebao razmatrati inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, koju su predložili poslanici Kluba SNSD-a.
U obrazloženju inicijative poslanika SNSD-a navodi se da postoji nekoliko razloga koji su ih opredijelili za podnošenje inicijative, a najveći se nalazi u činjenici da je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izvršio povredu Ustava, kao i zakona BiH, kada je Stalnoj misiji BiH pri UN-u izdao instrukciju da glasa o Rezoluciji o Siriji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, koja je usvojena 3. augusta ove godine.

Navodi se i to da je ministar vanjskih poslova "izašao iz okvira svojih nadležnosti, zloupotrijebio svoj položaj i grubo povrijedio Ustav BiH“.

Osim ovog glavnog razloga, Klub poslanika SNSD-a navodi da postoji i niz drugih razloga za ovu inicijativu.

Na dnevnom redu bi trebao biti i Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o razrješenju dužnosti dosadašnjeg zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića.

Inicijativu za razrješenje Denisa Bećirovića na jednoj od ranijih sjednica pokrenuli su poslanici SDA, ali zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja ona je upućena Kolegiju na usaglašavanje.

Kako se Kolegij nije uspio usaglasiti, na današnjoj bi sjednici trebao biti obavljen drugi krug glasanja poslanika.

Između ostalog, trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, predlagača poslanika Denisa Bećirovića, te Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji je predložila poslanica Ismeta Dervoz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: