{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Živko Budimir: Ne namjeravam se nikome svetiti

27.5.2013. u 21:30
140
109
Živko Budimir: Ne namjeravam se nikome svetiti
140
Živko Budimir: Ne namjeravam se nikome svetiti
Živko Budimir (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir izjavio je da je sve što mu se dešavalo u posljednje vrijeme doživio kao kušnju i da nema namjeru da se ikome sveti. Istakao je da je u pritvoru imao loše uvjete i da su se sva pravila KPZ Mostar striktno provodila, ali da je sretan što je dokazano da su povrijeđena njegova prava i da nije bilo osnova za pritvaranje.
Budimir će u utorak ponovo biti saslušan u sjedištu SIPA-e, ovoga puta zbog nelegalnog držanja oružja.

Gostujući u emisiji Pošteno na Federalnoj televiziji, Budmir je istakao da je oružje koje je pronađeno u njegovom domu, tokom pretresa, dobio na poklon 1996. godine i da mu je istekla dozvola te da je nije stigao produžiti. Nije želio komentarisati mogućnost da protiv njega bude podignuta optužnica zbog nelegalnog držanja oružja.

U razgovoru s voditeljicom Duškom Jurišić, istakao je da se nije nimalo ugodno osjećao kada su mu prije mjesec dana istražitelji i pripadnici SIPA-e ušli u kancelariju.

"Nisam imao nikakvu najavu i nisam znao šta će uslijediti. Naoružani pripadnici SIPA-e su ušli u zgradu Predsjedništva BiH i u moj ured. Nisam očekivao da ću biti uhapšen. Bilo mi je zabranjeno da komuniciram sa saradnicima pa čak me je i u toalet pratio naoružani pripadnik SIPA-e. Dozvoljeno mi je samo da potpišem imenovanje Mladena Srdića za novog sudiju Ustavnog suda FBiH", ispričao je Budmir, dodavši da mu se kćerka, koja je inače dijete s posebnim potrebama, razboljela tog dana i da ga je više od svega to brinulo.

Istakao je da je u pritvorskoj jedinici u KPZ Mostar boravio sam i da su nad njim provođena sva striktna pravila. Imao je pravo na petominutni razgovor jednom sedmično, a porodica mu je mogla dolaziti samo dva puta sedmično po 15 minuta te su razgovarali razdvojeni staklom.

Kazao je i kako je pretrpio neugodnost, kada je dojavljeno da koristi mobitel, pa su stražari detaljno pretresli i njega i njegovu ćeliju.

"Vrijeme u pritvoru sam iskoristio da čitam stručnu literaturu, čitao sam o radu obavještajnih službi, ali i beletristiku. Čak sam ponovo pročitao i Anu Karenjinu", istakao je predsjednik Federacije BiH.

"Ja sam kao vojnik navikao na loše uvjete i nije mi strano prenoćiti i u rovu, kada za to postoji potreba, cilj ili ideal, ali kada morate boraviti u lošim uvjetima i to vam čini neko da bi vas ponizio, onda to nije ponižavanje mene već institucija ove zemlje. Moraju postojati utemeljene osnove za takvo postupanje. Nakon ovakvog postupka ne samo ja, nego svi ljudi u Federaciji BiH, trebalo bi da se zapitaju za svoju sigurnost", naglasio je Budimir.

Istakao je da nije ljut zbog toga što je proveo mjesec dana u pritvoru, iako je Ustavni sud našao da su povrijeđena njegova prava na slobodu.

"Nisam ljut, sve sam doživio kao kušnju i kao vjernik prihvatam to. Ne namjeravam se nikome svetiti niti sam ja taj koji stavlja nekoga na kušnju", kazao je Budimir, istakavši da će njegov advokatski tim utvrditi sve njegove pravne mogućnosti te dodao da ako postoji odgovornost osoba koje su mu to napravile, one za to trebaju i odgovarati.

Još jednom je ponovio da bi ponovo učinio isto, odnosno donio odluke o pomilovanjima, istakavši da je za 24 mjeseca mandata pomilovao 218 osoba, dok su neki njegovi prethodnici za manje mjeseci mandata pomilovali mnogo više osoba.

"Nastavit ću raditi kao i do sada - prema Ustavu FBiH", kazao je Budimir, istakavši da nije očekivao da ga visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smijeni nakon što je završio u pritvoru.

Dodao je da će u srijedu izaći pred ad hoc Komisiju Zastupničkog doma FBiH i odgovarati na pitanja te da ako većina u Parlamentu bude smatrala da je nedostojan da obavlja funkciju Predsjednika FBiH, ipak neće podnijeti ostavku.

Podsjetimo, Ustavni sud je utvrdio da su povrijeđena Budimirova prava na slobodu i ukinuo rješenje kojim mu je određen pritvor te rješenje kojim je odbijena žalba na pritvor.

Živko Budimir uhapšen je 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlasti.

Po hapšenju mu je određen jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca, međutim Sud BiH je donio rješenje o njegovom oslobađanju.

Predsjednik FBiH proveo je mjesec dana u pritvoru u Mostaru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: