BiH
0

Budimir: Kad se sve ovo završi, imat ću puno toga za reći

Piše: J. H.
Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, večeras je gostovao na Federalnoj televiziji nakon što je kasno sinoć pušten iz pritvora mostarskog KPZ-a. U ekskluzivnom razgovoru za FTV, čelni čovjek izvršne vlasti u ovom bh. entitetu govorio je o pritvoru u kojem je bio skoro mjesec dana nakon što je uhapšen 26. aprila.

Ustavni sud BiH jučer je prihvatio apelaciju advokatskog tima Živka Budimira, a kojom je zatraženo da Sud BiH preispita svoje rješenje o pritvoru pošto nisu postojali dokazi za Budimirovo pritvaranje. Ustavni sud je također potvrdio da su povrijeđena Budimirova prava na slobodu te ukinuo rješenje kojim mu je određen pritvor.

Na početku razgovora za FTV, Budimir je kazao da je lijep osjećaj biti na slobodi i u krugu svoje porodice. Na upit voditelja kako se osjećao onog trenutka kad je uhapšen, predsjednik FBiH je kazao da nije nimalo lijepo, pogotovo ako se ne osjeća krivim.

"Sve je to kušnja. Mi koji vjerujemo u Boga, a ja sam jedan od njih, sve ovo vrijeme koje je iza mene smatrao sam samo još jednim periodom kušnje", kazao je Budimir.

On je najavio povratak na radno mjesto i završiti ono što je MMF tražio, a to je potpisivanje Zakona o povoljnijem penzionisanju.

"Ja ću nastaviti raditi posao predsjednika Federacije kao što sam ga i do sada radio", dodao je Budimir.

Na konstataciju o traženju njegove ostavke od strane nekih stranaka parlamentarne većine, konkretno SDP-a, Budimir je izjavio da svako ima pravo na svoje subjektivno mišljenje.

"I ja imam mišljenje za određene ljude za koje također smatram ne bi trebali obnašati funkcije koje obnašaju i da to što čine, posebno u proteklih godinu dana, ne donosi nikakvo dobro BiH i građanima. No, oni su svi i dalje tu. Postoje određena pravila i mehanizmi, BiH je demokratska država i to je dokazano presudom Ustavnog suda BiH. U svakom slučaju, vraća nadu građanima BiH da ovdje institucije ipak funkcioniraju. Gledajte, ako možete uhapsiti predsjednika FBiH na ovakav način na koji sam ja uhapšen a nemate čvrste dokaze za djela koja mu stavljate na teret, svaki se normalan čovjek mora zapitati šta se to može desiti običnom čovjeku", kazao je Budimir te dodao da vjeruje u pravosudni sistem BiH u kojem ima anomalija.

"Ovo vraća nadu u pravosudni sistem BiH, nadu u to da možemo riješiti probleme sa kojima smo suočeni i da konačno BiH može postati istinska pravna država i država pravde za sve koji u njoj žive", kazao je Budimir.

Oko samog slučaja i optužbi za primanje mita, Budimir nije htio komentarisati dok se istrani postupak ne završi.

"Kada sve ovo završi, dakako da ću imati puno toga za reći. Ali, u vrijeme dok traje istražni postupak, ja ovaj slučaj u javnosti neću komentarisati", dodao je Budimir.

Što se pomilovanja tiče, on je dodao da bi vjerovatno uradio isto.

Živko Budimir uhapšen je 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlasti. Tužilaštvo BiH danas je najavilo žalbu na ukidanju mjere pritvora u predmetu "Budmir i drugi".

Portparol državnog Tužilaštva Boris Grubešić danas je izjavio da će zajedno sa policijskim agencijama, nastaviti intenzivnu istragu u ovom predmetu i najavio podizanje optužnice.