BiH
0

Predstavnički dom: O zahtjevu za smjenu Budimira naknadno

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na današnoj vanrednoj sednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu većinom glasova je podržano mišljenje parlamentarne ad hoc komisije da treba pokrenuti postupak preispitivanja o tome je li predsjednik FBiH Živko Budimir dostojan njegove funkcije šefa izvršne vlasti.

O drugom prijedlogu te komisije da se pokrene smjena Živka Budimira, odnosno da se Predstavnički dom obrati Ustavnom sudu FBiH, nije glasano danas već je odlučeno da novi zahtjev takve sadržine bude dopunjen argumentima iz današnjih poslaničkih diskusija i da ga sačini Zakonodavno-pravna komisija te ponudi na izjašnjavanje Parlamentu.

Parlamentarna ad hoc komisija formirana je nakon hapšenja Živka Budimira, izvedenog 26. aprila, sa zadatkom da ispita činjenice koje bi dovele do zaključka je li on (ne)dostojan funkcije i je li prekršio položenu zakletvu.

U zaključcima predloženim danas Predstavničkom domu, pet od osam članova te komisije smatralo je da ima opravdanih razloga, prvenstveno zbog Budimirovih odluka o pomilovanju nekih osuđenika, za preispitivanje njegove dostojnosti i za smjenu. Tog mišljenja su bili članovi Komisije, ujedno poslanici Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju budućnost BiH, Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990.

Preostala tri člana iz Stranke demokratske akcije, Narodne stranke "Radom za boljitak" i Budimirove nedavno formirane Stranke pravde i povjerenja, napustili su već ranije rad tog ad hoc parlamentranog tijela s obrazloženjem da ono nema kriterije na osnovu kojih bi moglo predlagati zaključke o Budimirovoj (ne)dostojnosti.

Budimir je u završnom obraćanju poslanicima na današnjoj sjednici, odgovarajući na njihova pitanja, rekao da smatra da nije prekršio zakon pri donošenju odluka o pomilovanju osuđenika mada ni on ni poslanici, kako je dodao, nisu mjerodavni da donose sud o tome.

Pozvao se na propise prema kojima, kako tvrdi, nije bio obavezan konsultirati se o izrečenim pomilovanjima s dvojicom potpredsjednika FBiH.

Na pitanje zašto ne podnese ostavku, odgovorio je da bi to učinio da se osjeća krivim za ono što mu se stavlja na teret.

Za razliku od prijedloga ad hoc komisije o Budimiru, na ovoj sjednici Predstavničkog doma nije bilo većine glasova ni za jedan od prijedloga, upućenih tokom zasjedanja iz poslaničkih klupa Stranke demokratske akcije.

Oni su tražili da Predstavnički dom pozove na ostavku federalnog premijera Nermina Nikšića jer ne saziva redovne sjednice Vlade FBiH, kako je rečeno.

Tražili su i da na ostavku bude pozvan ministar pravde Zoran Mikulić jer je, suprotno mišljenju nadležne komisije njegovog ministarstva, tražio pomilovanje za osuđenika Mirsu Švicarca, kako su naveli poslanici SDA.

Nisu dobili podršku ni u zahtjevu za ostavkom ministra unutrašnjih poslova Predraga Kurteša, traženoj, kako su naveli, zbog njegovog učešća u aferi vezanoj za saobraćajni udes u kojem su bili ugroženi bezbjednost saobraćaja, životi i imovina ljudi.

Živko Budimir, predsjednik FBiH, uhapšen je 26. aprila u njegovom uredu u Sarajevu pod sumnjom da je odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlasti.

Iz pritvora u Mostaru pušten je 24. maja ubrzo po odluci Ustavnog suda BiH prema kojoj su mu, hapšenjem, povrijeđena prava.

Tužilaštvo se žalilo na ukidanje pritvora i sutra u Sudu BiH predstoji ročište na osnovu te žalbe.