Živimo vrijednosti: Odgoj i obrazovanje bazirani na univerzalnim vrijednostima

Klix.ba
17.12.2015. u 16:01
5
2
Živimo vrijednosti: Odgoj i obrazovanje bazirani na univerzalnim vrijednostima
5
Živimo vrijednosti: Odgoj i obrazovanje bazirani na univerzalnim vrijednostima
"Živimo vrijednosti", naziv je kampanje koju je pokrenuo Centar za obrazovne inicijative "Step by Step", u okviru projekta Obrazovanje za pravično društvo koji finansijski podržavaju USAID i FOD BiH. Cilj kampanje, koja će trajati cijelu narednu godinu jest promovirati odgoj i obrazovanje bazirano na univerzalnim vrijednostima.
"Pitanja koja želimo postaviti danas, jesu kakvim to vrijednostima učimo našu djecu. Kada i kako ih podučavamo vrijednostima? Vrijednosti kao principi, temeljna uvjerenja i ideali, usmjeravaju naše ponašanje i odluke koje donosimo u životu. Glavni cilj odgoja i obrazovanja nije samo sticanje akademskih znanja i vještina, već cjeloviti razvoj ličnosti. To uključuje razvoj karaktera, moralni razvoj i, posljedično, transformaciju društva ka pravičnom društvu zasnovanom na miru, solidarnosti, uzajamnom povjerenju i poštovanju", ističe Radmila Rangelov Jusović, direktorica Step by Stepa.

Kako bi ovaj posao olakšali i školama i roditeljima i lokalnim zajednicama, Step by Step je razvio niz edukativnih i promotivnih materijala, među kojima su edukativna web stranica www.zivimovrijednosti.org i kalendar vrijednosti.

U kalendaru je svaki mjesec posvećen jednoj od vrijednosti, poput sreće, prijateljstva, odgovornosti... A na web stranici će od januara 2016. godine, u skladu sa vrijednosti tog mjeseca, biti objavljivani primjeri aktivnosti kako sa djecom u školi, kući ili zajednici razvijati vrijednosti.

Neke škole već su prihvatile kampanju kao dio svojih aktivnosti. Prema riječima Aide Šabić, učiteljice u OŠ Džemaludin Čaušević iz Sarajeva, u njihovoj školi vrijednosti se promoviraju kroz nastavne ali i vannastavne aktivnosti, jer kako kaže: "Život u školi, bez sreće, poštovanja, odgovornosti, mira i svih drugih vrijednosti o kojima u kampanji govorimo, jednostavno nije moguć".

Šabić posebno ističe važnost suradnje između škole, djece i roditelja i cjelokupne zajednice, jer jedino tako možemo izgraditi bolju budućnost za našu djecu, i to budućnost u kojoj djeca ostaju u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani nastavnici i roditelji su pozvani da se priključe kampanji. To će moći uraditi putem web stranice www.zivimovrijednosti.org od naredne sedmice.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: