BiH
5

Živimo vrijednosti: Odgoj i obrazovanje bazirani na univerzalnim vrijednostima

Klix.ba
"Živimo vrijednosti", naziv je kampanje koju je pokrenuo Centar za obrazovne inicijative "Step by Step", u okviru projekta Obrazovanje za pravično društvo koji finansijski podržavaju USAID i FOD BiH. Cilj kampanje, koja će trajati cijelu narednu godinu jest promovirati odgoj i obrazovanje bazirano na univerzalnim vrijednostima.

"Pitanja koja želimo postaviti danas, jesu kakvim to vrijednostima učimo našu djecu. Kada i kako ih podučavamo vrijednostima? Vrijednosti kao principi, temeljna uvjerenja i ideali, usmjeravaju naše ponašanje i odluke koje donosimo u životu. Glavni cilj odgoja i obrazovanja nije samo sticanje akademskih znanja i vještina, već cjeloviti razvoj ličnosti. To uključuje razvoj karaktera, moralni razvoj i, posljedično, transformaciju društva ka pravičnom društvu zasnovanom na miru, solidarnosti, uzajamnom povjerenju i poštovanju", ističe Radmila Rangelov Jusović, direktorica Step by Stepa.

Kako bi ovaj posao olakšali i školama i roditeljima i lokalnim zajednicama, Step by Step je razvio niz edukativnih i promotivnih materijala, među kojima su edukativna web stranica www.zivimovrijednosti.org i kalendar vrijednosti.

U kalendaru je svaki mjesec posvećen jednoj od vrijednosti, poput sreće, prijateljstva, odgovornosti... A na web stranici će od januara 2016. godine, u skladu sa vrijednosti tog mjeseca, biti objavljivani primjeri aktivnosti kako sa djecom u školi, kući ili zajednici razvijati vrijednosti.

Neke škole već su prihvatile kampanju kao dio svojih aktivnosti. Prema riječima Aide Šabić, učiteljice u OŠ Džemaludin Čaušević iz Sarajeva, u njihovoj školi vrijednosti se promoviraju kroz nastavne ali i vannastavne aktivnosti, jer kako kaže: "Život u školi, bez sreće, poštovanja, odgovornosti, mira i svih drugih vrijednosti o kojima u kampanji govorimo, jednostavno nije moguć".

Šabić posebno ističe važnost suradnje između škole, djece i roditelja i cjelokupne zajednice, jer jedino tako možemo izgraditi bolju budućnost za našu djecu, i to budućnost u kojoj djeca ostaju u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani nastavnici i roditelji su pozvani da se priključe kampanji. To će moći uraditi putem web stranice www.zivimovrijednosti.org od naredne sedmice.