Osam osnovnih škola i preko 2.000 mladih učestvovalo u kampanji prevencije nasilja

Klix.ba
18.12.2015. u 15:29
90
0
Osam osnovnih škola i preko 2.000 mladih učestvovalo u kampanji prevencije nasilja
90
1/3
2/3
3/3
Tokom akcije "Aktivizmom mladih protiv nasilja", volonteri učesnici projekta su informisali osnovce o načinu participacije u online akciji prevencije nasilja, te su podijelili primjere preventivnih poruka na šarenim papirima koje su učenici trebali uslikati na najzanimljiviji način i postaviti u komentar posta Facebook stranice Vijeća mladih Općine Novo Sarajevo. Akcija je završena izvlačenjem imena dobitnika/ce nagrade za učešće u akciji , koja je u ovom slučaju bila foto aparat.
"Svaki pojedinac i pojedinka mogu dati svoj doprinos u prevenciji nasilja i tako svijet učiniti ljepšim mjestom za život", bila je poruka kampanje podizanja svijesti o prevenciji nasilja nad djecom, koju je u okviru projekta "Aktivizmom mladih protiv nasilja u Općini Novo Sarajevo" implementirala Asocijacija XY u partnerstvu sa Vijećem mladih Općine Novo Sarajevo u osnovnim školama sa ovog područja.

Paralelno sa ovom kampanjom, u okviru projekta, trideset mladih ljudi iz pet nevladinih organizacija učestvovalo je i u implementaciji vršnjačke edukacije u školama, u koju su bili uključeni i učenici i učenice, koji su tokom implementacije prezentacija identifikovani kao osobe zainteresovane za učešće u programu volonterske obuke u trajanju od tri mjeseca. Njihova prva volonterska aktivnost bila je učešće u akciji.

Prema riječima koordinatorice projekata Asocijacije XY, Dajane Cvjetković kampanja je simbolično započela na Međunarodni dan tolerancije koji se u cijelom svijetu obilježava 16. novembra.

"Kampanja je trajala cijelu treću sedmicu mjeseca novembra koja je protekla u znaku tolerancije i prevencije nasilja nad najmlađima, s obzirom da se 19. novembar obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom. Osam osnovnih škola i preko dvije hiljade mladih osoba učestvovalo je u kampanji prevencije nasilja u Općini Novo Sarajevo putem društvene mreže facebook ali i školskih aktivnosti", pojasnila je Cvjetković.

„Nasilje među vršnjacima i kako ga prevenirati“ naziv je okruglog stola koji je krunisao navedenu kampanju u okviru projekta „Aktivizmom mladih protiv nasilja u Općini Novo Sarajevo“, a bio je organizovan u OŠ Velešićki heroji. Okruglom stolu su pored stručnog i osposobljenog kadra prisustvovali i predstavnici/ce Vijeća roditelja ove škole, koji su aktivno participirali u diskusiji.

„Posebna vrijednost događaja bila je poticanje direktnog, konstruktivnog dijaloga između učenika i učenica sa roditeljima, osobljem škole i volonterima Asocijacije XY o mogućnostima prevencije nasilja u budućim zajedničkim aktivnostima. Roditelji su iskazali potrebu za edukacijom o prevenciji cyber nasilja i upotrebe interneta, a mladi želju za aktivnijim učešćem u projektima škole i nevladinog sektora. Generalni zaključak okruglog stola bio je, da roditelji zanemaruju ulogu društvenih mreža u životu djece i cyber nasilje kao jedan od najprisutnijih oblika nasilja“ navodi Cvjetković.

Na tom fonu, Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo i Asocijacija XY su organizovali online nagradnu kampanju prevencije nasilja koja je trajala do kraja novembra, kada je kao nagradu za učešće u kampanji izvučeno ime učenice koja je osvojila fotoaparat.

"Tokom akcije u školi, volonteri učesnici projekta su informisali osnovce o načinu participacije u online akciji prevencije nasilja, te su podijelili primjere preventivnih poruka na šarenim papirima koje su učenici trebali uslikati na najzanimljiviji način i postaviti u komentar posta Facebook stranice Vijeća mladih Općine Novo Sarajevo. Ovog puta vrijedna nagrada otišla je u ruke učenice iz OŠ "Čengić Vila“ kazala je Cvjetković.


Projekat Aktivizmom mladih protiv nasilja u Općini Novo Sarajevo se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta "Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD IV" kojeg finansira Europska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: