BiH
208

Osnovci iz šest bh. gradova u proteklih godinu dana volontiranjem skupili preko 100.000 KM

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo održana prezentacija projekta o volontiranju pod nazivom "Volontiranje je cool" u kojem su učestvovale 22 osnovne škole, te 1.000 djece iz šest bh. gradova.

Učenici su u protekloj godini uz pomoć svojih nastavnika i pedagoga darovali svojim zajednicama više od 100.000 KM i odradili više od 50.000 volonterskih sati.

Učenici iz osnovnih škola iz Mostara, Stoca, Konjica, Goražda i Sarajeva ovom su prilikom predstavili svoje radove i aktivnosti koje su proveli u prethodnom periodu, a sve u cilju poboljšanja zajednice u kojoj žive kroz društveno korisni rad.

Jedna od škola koja je učestvovala u projektu Volontiranje je cool bila je i OŠ Velešićki heroji.

Učenice i učenici ove škole su zajedno sa svojim nastavnicima organizovali različite volonterske aktivnosti, poput sakupljanja sredstava za svoju lokalnu zajednicu i za izgradnju centra "Jedan krov za sve", a u toku dvodnevnog volontiranja prikupili su 560 KM.

Pored toga, radili su sa djecom s poteškoćama u razvoju, pomažući im u učenju i pisanju domaćih zadataka, te organizovale akciju "Topli obrok uz topli osmijeh" gdje su na nivou svoje lokalne zajednice dijelile obroke socijalno ugroženim stanovnicima Velešića. Pored toga, u Centru za zdravo starenje su organizovali druženja sa građanima treće životne dobi.

"Volonterizam je izuzetno važan iz više aspekata. Vi se družite, razgovarate, stičete prijatelje, ali i kompetencije, znanja i vještine koje će vam sutra itekako biti važne za vaš obrazovni proces, kad dođete na tržište rada. BiH je jedna divna država, ima krasne ljude, omladinu i kad vidim vas, sigurna sam da ima budućnost", poručila je Nafija Hodo, direktorica JU Služba za zapošljavanje BPK.

Organizator ovog projekta je udruženje Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA).

"Činiti dobro je važno, ne zato što morate, niti zato što ste za to plaćeni, nego samo zato jer je to ispravno. Kad mislimo o mladima, mislimo na pozitivnu energiju, ideale i ideje, želju da se ostvare pozitivne promjene i to je ono što ja ovdje vidim danas. Ono što je važno jeste da inspirišete druge ljude oko vas da naprave to isto, što ima utjecaja u vašoj zajednici, ali i šire", kazao je Joeri Maas, savjetnik za planiranje i izradu politika iz ureda šefa Misije OSCE-a koji je podržao ovaj projekat.