BiH
15

Zimska sezona na Bjelašnici počinje 21. decembra: Dođite na skijanje, grah, izložbu...

Anadolija
Zimska turistička sezona 2014./2015. na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu bit će otvorena u nedjelju, 21. decembra, u 13 sati, a organizatori su pozvali sve građane da se pridruže manifestaciji koja će ponuditi mnoštvo kulturno-zabavnog sadržaja ispred hotela Maršal na Bjelašnici.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Pozivam građane dobre volje sa malo sredstava da 21. decembra napravimo otvaranje sa 10.000 ljudi u Babinom dolu. Važno je da pozovemo mlade, starije, sve, i da pokažemo dobru volju u ovim teškim vremenima. Imaćemo muzički program, karaoke za djecu, nadamo se da će taj dan svi objekti biti puni. Pozivam sve građane i ostale da se uključe u ukrašavanje, da budu prisutni, da damo pečat ovoj planini", kazao je danas ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica na konferenciji za novinare održane u hotelu "Maršal" na Bjelašnici  povodom nastupajuće zimske turističke sezone.

Hrenovica je kazao kako će svi zainteresovani građani, koji u nedjelju budu željeli doći na otvaranje zimske sezone imati obezbijeđen prijevoz do Bjelašnice.

Istakao je kako je u cilju poboljšanja ponude Bjelašnice i Igmana uspostavljena saradnja sa općinom Trnovo, kao i sa Javnim preduzećem ZOI '84 te Sarajevo šumama.

Direktor hotela "Maršal" Zahid Bešović kazao je kako će na manifestaciji otvorenja biti dijeljen i vojnički grah. 

"Bit će pravi vojnički grah, koji će praviti vojska, jer smo uputili dopis Ministarstvu odbrane BiH, bit će oko 2.000 porcija, zatim oko 30 do 40 stolova za izložbe rukotvorina, svi su pozvani", kazao je Bešović.

Prema njegovim riječima, u slučaju da u nedjelju bude loše vrijeme, bit će obezbijeđen zatvoreni prostor u kojem će se održati planirana manifestacija otvorenja zimske sezone. 

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo kazao je kako je i općina zainteresovana da sarađuje i bude dio zimske sezone i ponude na Igmanu i Bjelašnici.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Imamo viziju i spremni smo da zajednički radimo i unaprijedimo prostor. Imat ćemo investiciju od 30 miliona maraka tokom naredne godine, nove sadržaje i početak izgradnje javne garaže, a pokušat ćemo napraviti i mini čaršiju. Nadam se da ćemo u narednoj godini imati nova ulaganja te raditi nove urbanističke projekte. Uradili smo već idejno rješenje o izgradnji naselja na lokalitetu Bukove ravni", kazao je Berilo.

ZOI '84 trenutno nije u situaciji da adekvatno i samostalno uradi ono što je vezano za otvaranje zimske sezone, naglasio je direktor Midhat Hubijar, dodavši kako je i, pored toga, sve spremno za otvaranje sezone, uključujući staze i liftove. 

"Zamolio bih sve građane Sarajeva da dođu na otvaranje sezone, a za sve ostalo kada je riječ o ZOI '84 maksimalno ćemo se potruditi izaći ususret i napraviti kvaliltetnu ponudu na našim olimpijskim planinama. Na dan otvaranja biće i besplatno skijanje za sve, ukoliko bude snijega", kazao je Hubijar dodavši kako su pripremljeni popusti za sve građane koji su prošle sezone imali sezonsku ski kartu. 

Prošlogodišnja zimska turistička sezona na planinama bila je izuzetno loša zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i visokih temperatura, što je rezultiralo nedostatkom snijega. Tako su brojni ski centri, uključujući i olimpijske planine, bili suočeni s problemom otkazivanja rezervacija i veoma malom posjećenošću.