Reakcija ministrice
15

Zilha Ademaj: Da se uvaže sindikalni zahtjevi doktorima bi plaće bile veće za 42 posto

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj osvrnula se u razgovoru za Klix.ba na zahtjeve i štrajk Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, kazavši da bi sa povećanjem plaća koje sada traže – povećanje za doktore medicine iznosilo 42 posto, a za ostale zaposlene u zdravstvu 27 posto.

"Mogu reći da sam od starta podržavala zahtjeve radnika u zdravstvu i zahtjeve njihovih sindikalnih predstavnika za povećanjem plaća. Plaće su svima povećane u prošloj godini za 12,5 posto, plus dodatno ljekarima tako da je ljekarima plaća povećana skoro za 30 posto", rekla je Ademaj.

Navela je kako su i jedan i drugi sindikat ispostavili nove zahtjeve za povećanjem plaća, s čim su se navodno svi složili.

"Ja sam se naročito s tim složila. Izdvojena su dodatna sredstva u iznosu od 4 miliona i 250 hiljada KM do kraja ove godine. U okviru tih sredstava koja su planirana do kraja godine smo predložili dodatno povećanje", kazala je Ademaj za Klix.ba.

Prema njenim riječima, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS je iznio niz netačnih informacija.

"Oni se pozivaju na to da su 6. septembra uputili zahtjev za nastavak pregovora, što nije tačno", istakla je Ademaj.

Navela je da kako je strašna izjava sindikalaca da je pregovarački tim ponudio bolestan rok.

"Mi smo imenovali mirovno vijeće koje je trebalo da usaglasi konačno to povećanje koeficijenata za ljekara. U mirovnom vijeću je bio njihov predstavnik sindikata. Mirovno vijeće je jednoglasno donijelo odluku u kojoj piše da će do kraja 31.12. 2019., a najkasnije 31.03.2020. godine, povećavati koeficijente ljekarima do ovih konačnih 1,2 što su tražili. Mirovno vijeće je nezavisni organ. Jednoglasno su donijeli odluku. U mirovnom vijeću je sudjelovao predstavnik Sindikata doktora medicine i stomatologije. Bez ikakve prisile su donijeli ovakvu odluku a onda optužuju Ministarstvo da je utvrdilo neki bolestan rok", rekla je Ademaj za Klix.ba.

Istakla je da su, neovisno o tome, i nakon mirovnog vijeća poništili odluku u kojoj su sudjelovali.

"Nisu je prihvatili. Mi smo imali nakon toga razgovor s njima i pokušali da nađemo adekvatno rješenje da bi bili svi zadovoljni. Njihov prvobitni zahtjev je bio da se poveća koeficijent na 0,3, pa smo dogovorili povećanje na 0,4, da bi neposredno poslije toga ispostavili zahtjev za 0,5. Stalno se ispostavljaju neki novi zahtjevi. Vrlo tendenciozno su sve kritike upućene prema Ministarstvu zdravstva, i stalno i isključivo prozivaju ministarstvo zdravstva. Tim koji pregovara sa sindikatom je pregovarčki tim ispred vlade, ali oni u svojim izjavama spominju samo ministarstvo i ministricu", kazala je Ademaj.

Navaela je da su građani oštećeni zbog štrajka i da ne mogu da dobiju kompletnu uslugu.

"Nedopustivo je da djeci ne daju vakcine. Ja sam morala intervenisati da se djeca moraju vakcinisati, jer je to zakonska obaveza. Ja ne mogu štititi samo jednu kategoriju stanovništva, već prvenstveno se građanima mora pružiti uslugu jer smo mi ovdje svi zbog građana. Oni izdvajaju sredstva za zdravstvenu zaštitu", rekla je ministrica.

Navela je da sindikalci jednu odredbu kolektivnog ugovora ne čitaju u potpunosti, već samo do pola.

"Oni pročitaju rečenicu do pola, a drugu polovinu rečenicu ne pročitaju... U toj rečenici piše da će se povećavati koeficijenti ljekarima do konačnih 1,2 dodatno u odnosu na postojeći koeficijent, u skladu sa raspoloživim sredstvima. To u skladu sa raspoloživim sredstvima oni nigdje ne spominju", istakla je ona.

Poručila je da su do sada izdvojena sredstva u visini od 36 miliona dodatnih sredstava naime povećanja plaća svih zaposlenih u zdravstvu.

"U zdravstvu ima 7,5 hiljada radnika i svako povećanje naravno povuče ogromnu masu sredstava", zaključila je ministrica Zilha Ademaj.