Najavljeni protesti
70

Opća bolnica, Dom zdravlja KS i Ministarstvo zdravstva tražili zabranu štrajka ljekara

Piše: A. Z.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Ljekari u Kantonu Sarajevo u štrajku su od 5. septembra od kada primaju samo hitne slučajeve. Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije KS istaknuto je da su Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", JU Dom zdravlja KS i resorno ministarstvo tražili da se štrajk zabrani. Uprkos tome, ljekari su najavili proteste ispred zgrade Vlade KS.

"Mi smo po kolektivnom ugovoru sve trebali ispregovarati još u aprilu, trebali smo se sastajati kvartalno, a od toga nema ništa zbog pasivnog ponašanja Vlade KS. U petak smo čekali poziv iz Vlade, a umjesto toga smo dobili najavu da će nam zabraniti štrajk, dvije ustanove u KS, Opća bolnica 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' i JU Dom zdravlja KS, uz Ministarstvo zdravstva KS, su podnijele zahtjev da nam se zaustavi štrajk. Ponašanje nadležnih iz Ministarstva zdravstva KS u smislu izjava da štrajk nije legalan je pritisak na javnost i sud. Ocjenu regularnosti štrajka može dati samo sud", kazao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS Izet Hočko.

Istaknuto je da Sindikat doktora medicine i stomatologije KS nema novih zahtjeva, nego da traži da se poštuju obaveze iz kolektivnog ugovora potpisanog u novembru 2017. godine.

"Umjesto toga, mi smo opet učinili korak nazad po nas pa smo na njihovu inicijativu u januaru 2018. prihvatili da se uradi izmjena u kolektivnom ugovoru, što je umanjilo naša prava. Pogriješili smo što smo nekim kolegama svojim odlukama umanjili prava dobijena kolektivnim ugovorom. Vlada KS nam nudi manje od 1 posto ukupnog budžeta, u nedostatku pravih argumenata nam pripisuju da se bavimo politkom. Nisu tačne tvrdnje da u Sindikatu ima onih koji se aktivno bave politkom i koji su na listama stranaka. Mi se bavimo medicinom i imamo pravo da se borimo za status i mjesto u društvu i od toga nećemo odustati", istakao je Hoćko.

Kao naredni koraci najavljeni su protesti pred zgradom Vlade KS, nakon toga tužbe, a na kraju i otkazi kako bi se, kako je rečeno, vidjelo kome je u interesu da u Sarajevu više ne bude doktora.

"Ispunjeno je 45 posto Kolektivnog ugovora, 55 posto je ostalo neispunjeno i zbog toga smo danas ovdje. Cijelo ljeto radimo na tome da se ispoštuje ono što smo potpisali da bi se izbjegao štrajk, jer štrajk nikome ne treba. Sve vrijeme pokušavamo izbjeći bruku, a sad imamo bruku Vlade jer je dozvolila da ljekari štrajkuju. Dok su u svim drugim kantonima kolektivni ugovori ispunjeni 100 posto, najbogatiji kanton je ispunio 45 posto ugovora", kazao je predsjednik doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Riad Zaid.

Zaid je dodao da su se ljekari složili da tih 55 posto ne mora biti ispunjeno odmah, ali mora po automatizmu u dogovorenom roku. Upravo je rok za ljekare sporan.

"Pregovarački tim na čelu s premijerom KS, ministricom zdravstva Zilhom Ademaj i direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS je ponudio bolestan rok, a to je narednih 18 mjeseci. Zbog toga obustavljamo rad. Treba nam samo 20 minuta za razgovor s Vladom i 0,38 posto budžeta, odnosno blizu 2 miliona KM. Od ciljanog povećanja koeficijenta od 1,2, oni su povećali za 0,5, dakle ostaje još 0,7. U srijedu smo bili nadomak dogovora, ali neko je to prekinuo", rekao je Zaid.

Podršku štrajku će, kako je najavljeno, u srijedu dati više od 4.000 ljekara iz deset kantona u FBiH. Sindikat je pozvao javnost i pacijente da daju podršku ističući da pacijetni kojima je ugroženo zdravlje neće osjetiti štrajk, dok će svima drugima usluga biti prolongirana.