Dan nakon protesta boraca
0

Zgrada Vlade FBiH blokirana zbog policijskog uviđaja

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, zajedno s kolegama iz Federalne policije od jutros obavljaju uviđaj u i ispred zgrade Vlade Federacije BiH, koja je tokom jučerašnjih protesta boraca dosta oštećena.

Glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić rekao je za Sarajevo-x.com da je mjesto događaja još od sinoć obezbijeđeno, odnosno ograđeno žutom policijskom trakom, a da je uviđaj počeo jutros, čim su se za to stekli uslovi.

O pričinjenoj šteti on nije imao bilo kakve preliminarne informacije, a utvrdit će je sudski vještaci. Na terenu je i tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Inače, uposlenici jutros nisu mogli ući u zgradu, a neki od njih raspoređeni su da rade u drugim objektima. Mnoga stakla na zgradi su polupana, a stradale su čak i nadzorne kamere. Ispred su komadi betona, stakla, plastike, kamenje, dijelovi zaštitne ograde, porušeni zidići čiji su dijelovi poslužili za kamenovanje zgrade te smeće.

Službenicima Vlade rečeno je da će poslije 14 sati moći ući u kancelarije kako bi popisali štetu, što će olakšati posao policajcima. Inače, u zgradi nema struje jer su uništene elektroinstalacije.

U jučerašnjim višesatnim neredima povrijeđeno je 59 ljudi, među kojima 29 policajaca. Borci su bili izrevoltirani činjenicom da je policija na njih bacila suzavac, nakon čega je srušena zaštitna ograda, zapaljene policijske kućice, te oštećena zgrada Vlade FBiH.

Noć u Sarajevu nakon događaja pred zgradom Vlade, ali i nereda na stadionu "Asim Ferhatović Hase" protekla je mirno.

Pred zgradu Vlade FBiH jutros su došli ministar za pitanja boraca i invalida FBiH Zahid Crnkić i američki ambasador Charles English. Crnkić je kazao kako je razočaran svim što se desilo, i da ono što se jučer desilo nisu napravili njegovi suborci već "ubačeni elementi iz određenih centara" ne želeći govoriti na koje centre misli. Na naš upit zbog čega se nije obratio borcima koji su jučer dali rok do 13 sati da im se neko iz Vlade obrati, kratko je kazao:

"Ja jesam hrabar, ali nisam lud. Vidjeli ste da policija nije mogla sebe da zaštiti, a ne da nas štiti u svemu tome".

Ambasador English obišao je prostor ispred Ambasade SAD i ispred Vlade FBiH. Zahvalio se policajcima na nesebičnom angažmanu na zaštiti Ambasade i Vlade FBiH.

"Podržavamo pravo svih građana na mirne proteste, ali ono što se jučer desilo nisu bili mirni protesti", kazao je English.