{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Reagirali smo u skladu sa zakonom"

F
21.4.2010. u 20:10
0
1
"Reagirali smo u skladu sa zakonom"
0
"Reagirali smo u skladu sa zakonom"
Povodom današnjih protestnih okupljanja boračke populacije pred zgradom Vlade FBiH, saopćenjem se oglasio i Štab akcije obezbjeđenja ovog skupa.
U saopćenju se navodi:

"Najavom protestnih okupljanja boračke i invalidske populacije ispred zgrade Vlade Federacije BiH, Federalna uprava policije je sa upravama policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova formirala 19. aprila Štab koji je imao zadatak da osigura mirno održavanje skupa.

U petak 16. aprila u 11,00 sati na sastanku sa predstavnicima boračke populacije predstavnici Štaba su obavezali organizatore skupa na poštivanje odredbi Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo sa redarskom službom od 250 ljudi. Bez obzira na tu činjenicu Temeljne boračke organizacije A BiH nisu preuzele odgovornost u kontekstu sigurnosti za navedeni protest.

U skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo odobreno je održavanje protestnog skupa te su dogovoreni načini realizacije i održavanja skupa.

U skladu sa utvrđenim planom odobrenim od Štaba pripadnici policijskih agencija iz Federacije BiH su 21. aprila pristupili realizaciji utvrđenog plana i obezbjeđenju objekta Vlade Federacije BiH.

Protestni skup je zakazan sa početkom u 12 sati. Međutim u 11.30 sati jedna veća grupa protestanata (od koji je jedan broj bio u vidno alkoholiziranom stanju) narušili su javni red i mir u većem obimu na taj način da su pokušala na silu da uđe u zgradu Vlade Federacije BiH. Policijski službenici su tom prilikom napadnuti fizičkom snagom, željeznim i drvenim motkama, kamenicama i drugim priručnim predmetima pogodnim za nanošenje teških povreda između ostalog i topovskim udarima.

U skladu sa ovlaštenjima iz člana 27. stav 1. tačka 1. i 2. Zakona o policijskim službenicima FBiH a u funkciji zaštite sopstvenih života policija je upotrijebila sredstva prinude -hemijska sredstva u smislu da se na taj način razbije masa koja je u većem obimu narušavala javni red i mir. Tom prilikom je povrijeđeno sedam policajaca. U novom nasilnom pokušaju ulaska u zgradu Vlade FBiH u 14,15 sati policija je također upotrebila sredstva prinude.

Tokom protestnog skupa lakše i teže su povrijeđena 32 policijska službenika iz Federalne uprave policije, te MUP-ova Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona, Posavskog kantona, Tuzlanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona, s tim da policijski službenici nisu mogli biti evakuisani u zdravstvene ustanove pošto učesnici protesta nisu dozvoljavali hitnoj pomoći da zbrine i hospitalizira povrijeđene policajce.

Tek u 17.30 sati iz CUM-a Medicinskog centra Koševo proslijeđena je informacija da će kolima hitne pomoći biti doveden 21 policijski službenik na pregled i hospitalizaciju te da je do sada primljeno na pregled 37 učesnika protesta. Za većinu njih su utvrđene lakše tjelesne povrede te je veći broj otpušten na liječenje i kućnu njegu.

Čitavo vrijeme održavanja protestnog skupa od 12.30 i narednih sat vremena, predstavnici Štaba policije su u zgradi Vlade FBiH pregovarali sa predstavnicima boračkih populacija u cilju smirivanja situacije ukazujući na činjenicu da redarska služba koja je dogovorena na sastanku 16. aprila uopšte nije funkcionisala te je i dalje jedan dio predstavnika boračkih populacija insistirao da se zauzme zgrada Vlade Federacije BiH.

Medutim, protestni skup je izmakao kontroli organizatora i eskalirao u direktne sukobe protestanata i policije uz fizičke napade na policajce, paljenje policijskih kućica, razbijanje prozora, uništavanje inventara u zgradi Vlade Federacije BiH, te nasilnog oduzimanja opreme od policijskih službenika.

Pripadnici policijskih agencija su svoje aktivnosti bazirali na zakonskim odredbama i odlukama Štaba akcije te su u tom smislu upotrijebljena sredstva prinude u funkciji lične i imovinske sigurnosti građana i policije.

Štab akcije obezbjeđenja protestnog skupa ispred zgrade Vlade Federacije BiH poziva učesnike protesta kao i građane na miran i dostojanstven način manifestovanja sopstvenog nezadovoljstva i izražava nadu da do daljnjih ekscesa i nereda većih razmjera neće doći", prenosi Odsjek za odnose s javnošću Federalne uptabe policije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: