Uslovi MMF-a će biti provedeni
0

Vlada FBiH osudila nerede i zatražila istragu

SRNA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Vlada Federacije BiH /FBiH/ podržala je danas mjere koje je preduzela policija tokom nereda u Sarajevu 21. aprila i zatražila od tužilaštava i policije da provedu sveobuhvatnu istragu kako bi vinovnici bili procesuirani.

Vlada FBiH oštro osuđuje nasilje koje se dogodilo ispred zgrade Vlade i izražava žaljenje što je došlo do povređivanja većeg broja učesnika i policajaca, rekao je ministar unutrašnjih poslova FBiH Muhidin Alić.

Alić je nakon zatvorenog dijela sjednice Vlade u Mostaru, kojoj je prisustvovao i potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, rekao novinarima da su on i  direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić podnijeli informaciju sa protesta koju je Vlada prihvatila. 

"Vlada je oštro osudila nerede. Zahtijeva od tužilaštava i policije da provedu sveobuhvatnu istragu, da utvrdi vinovnike događaja i da ih procesuira. Vlada podržava mjere koje je policija preduzela", dodao je Alić. 

U zaključcima koji su doneseni na zatvorenom dijelu sjednice Vlade navedeno je da Vlada podržava mjere i radnje koje je preduzela policija na protestima, te da će ubuduće Vlada osigurati Federalnom MUP-u sve materijalne, tehničke i kadrovske mjere s ciljem efikasnog izvršavanja zakonom predviđenih mjera. 

Zaključeno je da će Vlada izvršiti analizu i predložiti izmjene postojećih zakonskih rješenja koja regulišu oblast javnog reda i mira i bezbjednost građana. 

Vlada ostaje čvrsto opredijeljena da s ciljem očuvanja fiskalne stabilnosti Federacije BiH, kao ustavne obaveze, provede uslove prema MMF-u, Svjetskoj banci i Evropskoj komisiji, ističe se u zaključcima.
Pripadnici Federalne uprave policije priveli su 26 lica koja su učestvovala u neredima tokom protesta boračkih kategorija pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu, saopšteno je dan nakon demonstracija.

U demonstracijama je povrijeđeno 69 lica, od kojih 32 policijska službenika.