Predstavljen dio analize
0

Zgošćanski stećci i skeleti i dalje ostaju misterija

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Najavljena prezentacija rezultata analize skeleta pronađenih na lokalitetu nekropole stećaka Zgošća nije ponudila mnogo toga novog o čemu već ranije nije bilo govora. Iako je najavljena prezentacija rezultata analize, stručnjaci su bili škrti na konkretnim podacima, kojih očito još nema dovoljno za otkrivanje "tajne zgošćanskih stećaka".

Najveći posao je, kao što se moglo vidjeti, uradila forenzičarka Eva Klonovska, koja je iz velikog broja pronađenih kostiju uspjela izdvojiti tri kompletna skeleta, za koje je utvrđeno da pripadaju starijem muškarcu, ženi i djetetu, te dijelove još nekoliko skeleta, među kojima nekompletne ostatke mlađe ženske osobe i još jednog muškarca. Još u augustu ove godine bilo je govora o tome da su pronađeni skeleti muškarca, žene i djeteta, ali novi rezultati nisu ponudili mnogo odgovora o misteriji zgošćanskih stećaka, ili su novinari pak previše očekivali.

Pomenuta tri skeleta pronađena su na mjestu gdje je nekada stajao jedan od stećaka - stup ili obelisk u tri kvalitetno obrađena sanduka. Kako je još u augustu rečeno, na tom stupu bila je napisana riječ ban. Pitanja o periodu iz kojeg skeleti datiraju još neko vrijeme će čekati na odgovor, kao i o tome da li su tri kompletna skeleta u međusobnom srodstvu, te da li su u srodstvu sa kraljevskom dinastijom Kotromanića i da li je skelet muškarca pripadao nekom od bosanskih banova.

Forenzičarka Klonovska kazala je kako muški skelet pokazuje da se radilo o izuzetno visokom muškarcu za taj period, jer je najvjerovatnije bio viši od 182 centimetra. Pretpostavlja se da je u trenutku smrti imao oko 60 godina, što je također bila duboka starost. Imao je zarastao lom na lijevoj potkoljenici, te lom na ključnoj kosti i određeno oštećenje na lobanji.

Na naš upit da li - ukoliko bi se radilo o porodici u kojoj su bili muškarac i žena različite starosti, i dijete - postoji mogućnost da su umrli u isto vrijeme tako što ih je neko ubio ili su bili bolesni, voditeljica projekta arheologinja Lidija Fekeža-Martinović nam je kazala kako to nije moguće utvrditi, ali da ona misli da nije bilo tako.

"Vi sada od svega možete napisati i krimi roman ako želite", kazala je Fekeža-Martinović, a Klonovska je pojasnila kako je na osnovu dostupnih ostataka teško utvrditi na koji način su umrli.

Kako je kazao autor projekta "Tajne zgošćanskih stećaka", Ferid Sokolović, Klonovska će u narednom periodu nastaviti na antropološkoj analizi i kompletiranju skeleta, a naredni korak je pokušaj izdvajanja DNK materijala, koji bi se mogao uporediti sa DNK materijalom skeleta kraljevske porodice pronađenih na Bobovcu. Ispitivanja kostiju na starost i određivanje DNK na srodnost vodit će Damir Marjanović s Instituta za genetiku i biotehnologiju. Dio materijala bit će izdvojen iz zuba, kako bi se izbjeglo skrnavljenje skeleta.

Ukoliko se utvrdi srodnost sa Kotromanićima, onda će, tvrdi Sokolović, biti moguće utvrditi i tačnu dob u kojem su živjeli ljudi čiji su skeleti pronađeni na Zgošći, a samim tim i tačna starost zgošćanskih stećaka, o kojoj se još uvijek polemizira u stručnim krugovima.