Odluke Skupštine
166

Zeničko-dobojski kanton dobio novu Vladu koju čine ministri iz SDA, A-SDA, HDZ-a i SBiH

Piše: E. M.
Detalj sa Skupštine ZDK (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na Skupštini Zeničko-dobojskog kantona danas je izabran premijer kantona Mirza Ganić i ministri koji će u narednom mandatnom periodu obavljati dužnosti iz svojih nadležnosti. Bez rasprave u rekordnom roku, samo nekoliko minuta, usvojen je i budžet u iznosu od 356.240.000 KM.

Na današnjoj sjednici Skupštine ZDK raspravljalo se o prijedlogu budžeta za 2019. godinu, davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2019. godinu, a nakon pet sati zasjedanja potvrđena je i Odluka o Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Budžet Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od 356.240.000 KM, bez rasprave, usvojen je sa 24 glasa "za", šest protiv i tri suzdržana. S istim brojem glasova data je saglasnost i za Finansijski plan ZZO ZDK.

Nakon toga, pristupilo se imenovanju nove vlade koju će sačinjavati ministri iz SDA, A-SDA, HDZ i Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Sa 20 glasova "za", 13 protiv i dva suzdržana imenovani su novi ministri Vlade ZDK i premijer ZDK Mirza Ganić.

Za ministre u ZDK imenovani su: Dario Pekić (Ministarstvo unutrašnjih poslova), Nebojša Nikolić (Ministarstvo za pravosuđe i upravu), Josip Lovrić (Ministarstvo finansija), Zlatko Jelić (Ministarstvo za privredu), Arnel Isak (Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline), Azra Šabanović (Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice), Fahrudin Čolaković (Ministarstvo za boračka pitanja), Adnan Jupić (Ministarstvo zdravstva), Spahija Kozlić (Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport) te Mirnes Bašić (Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu).

U svom obraćanju prisutnima je kazao kako će Zeničko-dobojski kanton nastaviti putem uspjeha u svim segmentima, s naglaskom na kontinuitet djelovanja zakonodavne i izvršne vlasti. U svom obraćanju prisutnima je kazao kako će Zeničko-dobojski kanton nastaviti putem uspjeha u svim segmentima, s naglaskom na kontinuitet djelovanja zakonodavne i izvršne vlasti.

"Poštovani zastupnici ZDK treba efikasne institucije u kojima rade kompetentni ljudi. Trebamo biti sigurno područje u aspektu sigurnosti, dobrog zdravstvenog sistema, razvijene poljoprivrede i privrede. Zastupnike pozicije i opozicije molim za razumijevanje i podršku za naš plan i program, da gradimo demokratski dijalog i okrenemo se radu. Samo uz dobru saradnju možemo uspjeti u našim namjerama", kazao je Ganić.

Na kraju je pozvao sve dobornamjerne osobe da prijedlozima i sugestijama poboljšaju stanje u ZDK uz obavezan transparentan rad vlasti.