Početkom februara
10

Zenički taksisti najavili proteste: Više od 50 vozila svakodnevno radi nelegalno

Piše: E. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Zenički taksisti u udruženju "Zenica taksi" danas su najavili da će 1. februara održati mirne proteste ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona kako bi po ko zna koji put ukazali na problem nelegalnog prijevoza u Zenici.

Ovakva odluka Udruženja "Zenica taksi" uslijedila je nakon niza pokušaja da "natjeraju" Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona da obavlja poslove iz svoje nadležnosti, a to je u ovom problemu suzbijanje nelegalnog prijevoza putnika koji je, prema njihovim riječima, postao unosan biznis za brojne građane Zenice koji bez imalo straha i stida obavljaju djelatnost za koju nisu registrovani.

"Sve to rade jer, prema našem mišljenju, nema dovoljno kontrole od strane inspekcije koja bi trebala raditi u interesu nas koji plaćamo poreze i ostale doprinose koji nisu mali. Mirnim okupljanjem želimo poručiti Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ZDK da 170 zeničkih taksista neće mirno sjediti i gledati kako, sa sigurnošću tvrdimo, više od 50 vozila svakodnevno gradskim i prigradskim ulicama obavlja nelegalan prijevoz", kazali su iz ovog udruženja.

Na kraju su naglasili da se nadaju da će i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove shvatiti ozbiljnost situacije u oblasti javnog prijevoza putnika te da će krenuti u obračun s pojavom koja nanosi veliku štetu taksistima i kantonalnom budžetu iz kojeg oni primaju plate i ostale naknade koje uživaju kao uposlenici kantonalnih institucija.