Kantonalna inspekcija
22

Mirsada Silajdžić: Imamo samo jednog inspektora u Zenici, a treba nam 12

Piše: E. M.
Detalj s razgovora s direktoricom Silajdžić (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s razgovora s direktoricom Silajdžić (Foto: E. M./Klix.ba)
Direktorica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Mirsada Silajdžić obratila se danas okupljenim taksistima koji su protestirali pred zgradom Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Silajdžić je nakon sat vremena protesta taksista ispred zgrade Vlade ZDK izašla pred okupljene taksiste kojima je predstavila rezultate rada kantonalne inspekcije u proteklom periodu s ciljem suzbijanja nelegalnog prijevoza u Zenici. Pojasnila je kako je Kantonalna inspekcija u januaru izdala pet prekršajnih naloga te da će uputiti i jedan prijedlog za oduzimanje vozila.

"U ovaj posao trebamo uključiti i druge institucije od lokalnih zajednica do sudova. Mi izdamo prijedlog za oduzimanje vozila, ali ne možemo utjecati na to hoće li sud odobriti ili ne", kazala je Silajdžić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Pojasnila je da na području Zeničko-dobojskog kantona koji čini 12 općina rade samo tri kantonalna inspektora. Dva su odsutna zbog godišnjeg i bolovanja, a na terenu je trenutno samo jedan inspektor.

"Možete ići s inicijativom za izmjenu zakona da se poveća broj izvršilaca, da i općine omoguće jedan broj svojih inspektora na rješavanju ovog problema. Mi sve zakone primjenjujemo koliko možemo. Mi trebamo minimalno 12 inspektora koji će raditi na području 12 općina u Zeničko-dobojskom kantonu i jednog glavnog inspektora koji će rasporediti te ljude", dodala je Silajdžić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Taksisti su danas od nje tražili ostavku, a ona je kazala da će ostavku dati kada od nje to bude tražila vlast kojoj podnosi izvještaj za svoj rad.

Nakon razgovora sa Silajdžić taksisti su se razišli i time su završili svoj mirni protest. U ranijim izjavama su kazali da će, ako se stanje ne promijeni, u martu održati generalni štrajk.