Ispratili ih brojni vjernici
5

Zenički konjanici krenuli na 502. Ajvatovicu

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Danas su poslije džuma-namaza zenički konjanici krenuli na obilježavanje 502. manifestacije "Dani Ajvatovice". U dvorištu džamije u Trgovišću okupilo se 45 konjanika iz više mjesta u blizini Zenice, koji su odlučili na svojim konjima posjetiti Ajvatovicu.

"I ove godine iz Zenice ide konjica za Ajvatovicu, najveću kulturno-vjersku manifestaciju Bošnjaka u BiH. Ove godine na put kreće 45 konjanika iz različitih sela i džemata općine Zenica. Imamo za sobom pratnju kamiona i malih vozila, koji će biti uz nas ukoliko nam nešto bude trebalo. Zahvaljujemo se travničkom muftiji, koji nam je osigurao deset kompleta za ovaj put, a iduće godine ćemo, nadamo se, svima pružiti tu mogućnost da obuku pravu odjeću za ovaj put", izjavio je imam džemata Topčić Polje.

Kolona konjanika je prolaskom kroz ulice Zenice izazvala veliku pažnju prolaznika pa su ih mnogi pozdravljali i zaželjeli im sreću.

Konjanike je iz dvorišta džamije u Trgovišću ispratilo mnogo vjernika, koji su nakon klanjanja džuma-namaza izašli proučiti dovu, koju je predvodio imam ove džamije hafiz Amir Kaknjo.

"Ovo je naša kultura, nešto bošnjačko što svi moramo čuvati i održavati, zbog čega smo se danas i okupili", izjavio je jedan od učesnika.