Očuvanje historije i tradicije
148

Konjanici iz Sarajeva krenuli na 502. Ajvatovicu

FENA
Konjanici iz Sarajevskog džemata su jutros iz Parka "At mejdan" krenuli ka Pruscu na obilježavanje 502. Ajvatovice.

Konjanike iz Parka "At Mejdan" ispratio je načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. Barjak na kojem će se vihoriti zastava Općine Stari Grad načelnik Hadžibajrić predao je barjaktaru Rijadu Konjhodžiću.

Na ovogodišnji pohod na Ajvatovicu iz Sarajeva je krenulo 20 konjanika.

Konjanici su iz Parka "At mejdan" krenuli u 9.30 sati preko Latinske ćuprije, ulicom Zelenih beretki pored Hotela "Europa", lijevom stranom Titove ulice do Zemaljskog muzeja. Prolaskom kroz grad izavali su pažnju građana koji su s velikim interesovanjem promatrali prolazak konjanika kroz sarajevske ulice.

Kod Zemaljskog muzeja konji su utovareni u odgovarajuća vozila, odakle će biti transportovani do Fojnice. Od Fojnice, preko Vranice, Gornjeg Vakufa, Bugojna i sve do Donjeg Vakufa, odnosno Prusca, konjanici će dojahati do odredišta.

Ovogodišnji pohod na Ajvatovicu organizirali su općine Stari Grad i Centar i Konjički klub "Hidalgo".

Načelnik Hadžibajrić je istakao da konjanici Konjičkog kluba "Hidalgo" godinama organiziraju pohod na Ajvatovicu, a da je ovo druga godina kako u Prusac kreću iz Parka "At mejdan".

"Drago mi je da su konjanici krenuli upravo iz 'At mejdana', jer su u ovom parku u osmanskom periodu bile održavane utrke konja. Nadam se da će ova manifestacija biti održavana i u narednom periodu, jer je obilježavanje Ajvatovice očuvanje historije i tradicije BiH i Bošnjaka", kazao je Hadžibajrić.