|

Zenička bolnica zbog nedostatka uglja razmišlja o otpuštanju bolesnika

Zenička bolnica zbog nedostatka uglja razmišlja o otpuštanju bolesnika
37
Piše: E. M.
5.12.2014. u 14:01
31
komentara
37

dijeljenja
Zenička bolnica zbog nedostatka uglja razmišlja o otpuštanju bolesnika Kantonalna bolnica u Zenici (Foto: Klix.ba)
Kantonalna bolnica Zenica se, nakon problema sa nedostatkom anestetika, unazad nekoliko dana suočava i sa problemom snabdijevanja toplotnom energijom. Rudnik mrkog uglja Zenica u proteklom periodu za Kantonalnu bolnicu u Zenici nije isporučivao ugovorenu količinu uglja pa su radijatori u zeničkoj bolnici već deset dana mlaki ili hladni.
Situacija u Kantonalnoj bolnici Zenica u ovoj godini nije bila nimalo dobra. Stalni kvarovi na CT i MR uređajima, nedostatak citostatika, zavoja, anestetika, a sada i uglja predstavlja veliki problem za bolesnike koji se nalaze na liječenju.

Vršilac dužnosti direktora Kantonalne bolnice Zenica Fadil Šabanović je, u dopisu koji je jučer proslijedio Rudniku mrkog uglja Zenica, istakao da će bolnica početi otpuštati bolesnike te da će i RMU Zenica snositi dio odgovornosti.

"I pored niza urgencija kojima smo tražili od vas da se pridržavate ugovorene dinamike isporuke uglja, ovim putem vas upozoravamo da je snabdijevanje bolnice ugljem i dalje kritično. Za normalan rad bolnici je neophodno 15-20 tona uglja dnevno. Pošto je bolnica nulti prioritet u snabdijevanju ovim energentom, tražimo od vas da ispoštujete ugovorenu dinamiku isporuke. U protivnom, bolnica će biti primorana da otpušta bolesnike, za što ćete i vi snositi dio odgovornosti. Zakon o javnim nabavkama nam ne omogućava da se snabdijevamo od drugih dobavljača jer ste vi naš ugovoreni dobavljač", navodi se u dopisu koji je jučer stigao na adresu RMU Zenica.

Prema riječima Esada Čivića, direktora Rudnika Zenica, ova kompanija će nastaviti redovito isporučivati ugalj zeničkoj bolnici u količinama koje trenutno ima na raspolaganju, što znači da će bolnica dobijati oko 350 tona uglja mjesečno ili 10-12 tona dnevno.

"U pitanju je viša sila i zenički Rudnik nema dovoljnu proizvodnju kakva je bila prije potpisivanja ugovora. Svima je reducirana isporuka zbog prekida proizvodnje u Raspotočju i mi ćemo obavijestiti bolnicu da tu manju količinu može nabavljati od drugih proizvođača", izjavio je Čivić za Fenu.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...