Ulična akcija
4

Zeničanima dijeljeno po "200 KM" kako bi im skrenuli pažnju na korupciju

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se obilježava u nedjelju 9. decembra, Antikorupcijska mreža u BiH danas je u Zenici organizirala uličnu akciju ispred zgrade Općine Zenica.

Aktivisti Antikorupcijske mreže u BiH - Account danas su ispred zgrade Općine Zenica, Univerziteta u Zenici te zgrada zdravstvenih ustanova, dijelili letke "u vrijednosti" od po 200 KM, čime su simbolično skrenuli pažnju na korupciju u BiH.

"Mi smo danas ovdje kao predstavnici Antikorupcijske mreže u BiH Account, koja ima više od desetak organizacija kojima je danas primarni cilj da podijele letke na kojima piše šta se to dešava i koliko je korupcija kod nas zastupljena. Cilj je da podignemo svijest ljudi o tome šta je generalno korupcija i to je smisao cijele priče", riječi su volonterke Foruma građana Zenice Ivane Martinović.

Veliki broj građana Zenice pomno je čitao sadržaj na lecima, a akcije će biti održane i u Banjoj Luci, Livnu, Mostaru, Cazinu, Tomislavgradu, Kalesiji, Sarajevu, Brčko distriktu, Trebinju i Bratuncu, gdje će se građanima skrenuti pažnja na to da u koruptivnim tokovima u BiH, dnevno nestane suma od 4.060.800 KM, što je 47 KM po sekundi.