|

Zeničani potpisivali peticiju za zaštitu Uzbunjivača

Zeničani potpisivali peticiju za zaštitu Uzbunjivača
3
Klix.ba
23.1.2013. u 16:35
1
komentara
3

dijeljenja
Nevladina organizacija Kameleon i Udruženje za zaštitu Uzbunjivača danas je na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici organizvalo javnu promociju projekta "Šapni MitoLovcu - Zaštitimo Uzbunjivače".
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Uzbunjivači su u svijetu na prvom mjestu u otkrivanju i dokumentiranju korupcije, a predstavljaju osobe koje obavještavaju javnost ili nadležne o nedozvoljenim aktivnostima u vladi i vladinim organizacijama, javnim ili privatnim organizacijama ili kompanijama.

Današnjom akcijom i potpisivanjem peticije Udruženje je odlučilo ubrzati proces donošenja zakona o zaštiti Uzbunjivača.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

"Cilj nam je da pomognemo Uzbunjivačima i ubrzamo donošenje zakona o zaštiti Uzbunjivača, hrabrih boraca, koji su izložili svoj život i posao opasnosti, te prijavili korupciju", ističu u Udruženju za zaštitu Uzbunjivača.

Blizu 40 posto dokumentiranih dojava korupcije stiglo je upravo od Uzbunjivača, koji su izloženi različitim oblicima torture, kao što su degradiranje, otpuštanje s posla, prijetnje, zastrašivanje i slično.

Svoj doprinos današnjoj akciji dala je i bivša uposlenica Sportskog centra Skenderija Višnja Marilović, koja je ostala bez posla nakon što je prijavila krađu u iznosu od 3,5 miliona KM.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Građanima Zenice dijeljeni su leci sa informacijama o Uzbunjivačima, a pozvani su i da potpišu peticiju kako bi se ubrzalo donošenje zakona o zaštiti ljudi koji prijavljuju korupciju.

Akcija je do sada provedena u Brčkom, Tuzli i Zenici, a prema riječima organizatora posjetit će sve gradove u BiH, gdje će informisati građane o aktivnostima i cilju Uzbunjivača.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...