{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zeničani sakupili 750 kilograma čepova kako bi dobili troja invalidska kolica

27.12.2013. u 17:51
1.340
22
Zeničani sakupili 750 kilograma čepova kako bi dobili troja invalidska kolica
1.340
 
Omladinsko udruženje ReAktiv iz Zenice prije nešto više od šest mjeseci pokrenuo je u Zenici projekat u kojem za 250 kilograma čepova plastičnih boca dobivaju jedna invalidska kolica.
Kako bi što bolje promovisali svoj projekat koji se aktivno provodi u bosanskohercegovačkim gradovima, snimili su i kratki film za koji su nagrađeni na Festivalu filma djece i omladine u Zenici.

Kratki film kojeg su režirali članovi ReAktiva, Semir Teškeredžić i Mustafa Bišić, sniman je mobitelom jer, kako ističu iz ovog Udruženja, vodilja u snimanju filma bila im je ideja, a ne budžet ili oprema. U filmu je predstavljen život normalne osobe bez fizičkih oštećenja i život nepokretne osobe.

"Ideja za film je došla jer smo dodatno željeli promovisati projekat na kojem trenutno radimo, ali i ukazati na poteškoće kretanja osoba sa invaliditetom. Osobama koje koriste invalidska kolica potrebno je pružiti više pažnje i olakšati im život, tako što ćemo sebe osvijestiti o njihovom značaju u društvu", kazao je predsjednik ReAktiva Aldin Alić.

Glavne uloge u kratkom filmu ReAktiva pripale su Ajši Telalović i Mariju Joziću, ali tu se pojavljuju i drugi članovi Udruženja: Mirnes Zukić, Merim Stupar, Belma Hečimović, Jelena Jozić, te ekipa mališana koji aktivno učestvuju u projektu prikupljanja čepova.

Za šest mjeseci prikupili čepove za troja invalidska kolicaProjekat "Bosnia and Herzegovina cap project" za šest mjeseci aktivnosti prikupio je čepove za troja kolica, a bliže se i kilaži koja je potrebna i za četvrta invalidska kolica. U projekat su se uključile škole iz mnogi gradova BiH kao što su Visoko, Žepče, Cazin, Goražde Sarajevo i drugi, te brojne pravne i fizičke osobe.

"Moramo napomenuti da su srednje škole u Kaknju bile jako vrijedne i sakupili su čepove već za dvoja kolica, a akcija je još uvijek aktivna. Također, u projekat se uključilo mnogo gradova iz Bosne i Hercegovine, te pravne i fizičke osobe, što nam daje dodatnu snagu jer znači da radimo pravu stvar", dodaje Alić.

Prikupljeni čepovi će početkom 2014. godine biti otpremljeni do Kosova, a potom do firme u Turskoj koja reciklira čepove, a zauzvrat daju invalidska kolica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: