BiH
1

Postavljeni prvi humanitarni kontejneri: Darujte odjeću umjesto da je bacate

Piše: M. B.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Svu odjeću i obuću koju više ne nosite, a nije oštećena, od sada ćete, umjesto da bacite u smeće, moći odložiti u kontejnere koji su napravljeni za tu svrhu. Na ovaj način pomoći ćete onima koji su loše finansijske situacije i ne mogu sebi kupiti odjeću.

Kontejneri su smješteni u dvorište Srednjoškolskog centra Hadžići, ustanove čiiji su učenici s profesorima osmislili i realizirali ovaj projekt.

"Ovo je realizacija dobre ideje koja je začeta u ovoj srednjoj školi. Učenici i profesori su napravili jedan ovakav projekt u Hadžićima s namjerom da se proširi na cijelu BiH. Prikupljat će se odjeća, obuća, igračke..., a sve to kako ne bismo nabavljali polovnu odjeću iz vana. Mislim da je mi ovdje imamo dovoljno", rekao je načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Općina Hadžići svake godine u okviru budžeta izdvaja sredstva za projekte mladih. Učenici Srednjoškolskog centra Hadžići su prijavili ovaj projekt i dobili potrebna sredstva.

"Ovo je prvi ovakav projekt u BiH, a cilj je da djeca razviju osjećaj solidarnosti i pomognu onima kojima je potrebno. Oni će prikupljati i sortirati odjeću te je dijeliti onima kojima je najpotrebnija. Ovaj projekt se uklapa u projekt Sedmice smanjenja otpada u Evropi, koji će biti realiziran od 15. do 25. novembra", rekao je direktor ove škole Misim Gegić.

Profesorica Jasmina Pezo bila je zadužena za grupu učenika koji su došli na ideju pravljenja kontejnera za odjeću i obuću. Pozvali su sve građane da dođu i ostave svoju odjeću te na taj način učine dobro djelo.

"To ne mogu svi priuštiti, a ima dosta odjeće koja sakuplja prašinu u ormarima. Bolje je dati nekome kome će koristiti. Nadam se da će ovaj projekt imati veliki odjek i da će građani svoju nepotrebnu odjeću fino ispeglati i donijeti ovdje", rekao je Alija Jamaković, učenik drugog razreda ove škole i član sekcije humanitaraca.