BiH
0

Umjesto na otpadu čepovi utkani u bosanski ćilim

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ćilim s bosanskom šarom napravljen od otpadnih čepova danas su, u okviru obilježavanja Evropske sedmice za redukciju otpada (EWWR), izložili predstavnici Udruženja "Green Art" u Sarajevu. Aktivnost pod nazivom "Čepoćilim ne pod ćilim" proveli su u namjeri rješavanja problema nagomilavanja otpada.

Predsjednica Udruženja Alma Hrasnica kazala je da se priroda može spasiti na zanimljiv i nesvakidašnji način. Mišljenja je da podršku treba pružiti svim organizacijama i udruženjima koji imaju ideju, a koja može doprinijeti zaštiti okoliša.

"Ideja projekta je bila medijska kampanja za pozivanje građana na prikupljanje plastičnih čepova s raznih ambalaža te su formirani 'čepo-centri', a u projekt su se samoinicijativno uključile i osnovne škole što nas izuzetno raduje", kazala je Hrasnica te dodala da je prikupljen veliki broj čepova zbog čega će ovo udruženje nastaviti sa sličnim aktivnostima.

Ćilim ima dimenzije tri puta jedan metar.

Foto: FENA
Foto: FENA

Prezentaciji ćilima od čepova pridružili su se i predstavnici NATO-a u BiH koji su pozdravili ideju pravljenja ćilima te su naglasili da je svaka ideja koja ima za cilj zaštitu okoliša dragocjena i da je treba podržati.

Podršku projektu pružilo je i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Evropska sedmica za redukciju otpada provodi se radi jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada te promocije različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada širom Evrope da bi se postigla trajna promjena svijesti stanovništva.