BiH
76

Zeničani prošetali "Zeničkom turom" i saznali najzanimljivije stvari o gradu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Turistički vodič Afan Abazović organizovao je povodom 580. rođendana grada Zenice "Zeničku turu", kako bi svoje sugrađane i goste iz drugih gradova upoznao sa znamenitostima i zanimljivostima grada na obalama rijeke Bosne.

Abazović je povodom 20. marta, dana kada se prvi put Zenica spominje, odlučio napraviti besplatnu turističku turu kojom bi upoznao Zeničane i goste iz drugih gradova s nekim od znamenitosti i interesantnih činjenica.

"Zenička tura je moj projekat koji će na interesantan način pružiti informacije o Zenici. Ovo je jedna od najreprezentativnijih tura u našem gradu i u turi dužine od oko pet kilometara moći ćemo vidjeti sve najbitnije objekte u našem gradu", rekao je Abazović.

Na svakoj lokaciji Abazović se zadržao kako bi preko megafona dao osnovne informacije o tom objektu ili pak iznio neke od zanimljivosti o tom dijelu grada, bitnim ličnostima u vezi sa nekim od objekata ili ulica u gradu.

"Tura će se kretati od turbeta na Musali, Sejmenske džamije, Trga Alije Izetbegovića, Čaršijske džamije do Kamenog mosta i Sinagoge. Nakon toga Titovom ulicom do ulice Islambegovića put, nakon čega se ide do Trga Bosne i Hercegovine, a onda ulicom Branilaca Bosne, Školskom ulicom, ulicom Aska Borića, stadiona Bilino polje, Staničnog trga, preko Kamberovića polja do Parka tursko-bosanskog prijateljstva i Turske česme", objasnio je Abazović.

Ovo je prvi put da se ovakva tura organizuje, a pruža neke nove informacije građanima Zenice koji svakodnevno prolaze pored određenih lokaliteta ili objekata.

"Nadam se da će ovo biti začetak nove turističke svijesti u gradu i da će ponuditi nešto novo gradu, građanima, ali i gostima iz drugih gradova", dodao je Abazović.

Rekao je kako je turu organizovao povodom Dana Zenice, kao podsjećanje na datum kada se Zenica prvi put zvanično pominje u zvaničnom dokumentu.

"Zeničku turu sam organizovao na 580. godišnjicu prvog pominjanja Zenice, koja se spominje 20 marta 1436. godine kada se spominje u jednom dokumentu Dubrovačke republike. Ovo je 580. godišnjica i na ovaj način ćemo obilježiti taj veliki jubilej", rekao je Abazović.

Na ovaj način je nekoliko desetaka građana uspjelo saznati i neke nove informacije o gradu koje do tada nisu znali. Svi učesnici su na ovaj način obišli 29 lokacija u gradu, dobili neke osnovne informacije i zanimljivosti o ličnostima i građevinama u svom gradu.

Zenica se prvi put spominje u dokumentima Dubrovačke republike iz 1436. godine kada se prvi put u pisanoj formi spominje ime ovog grada.