BiH
211

Posljednje pripreme za 580. rođendan grada Zenice

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Biciklisti isprobali staze (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Rekonstrukcija zeničkog bulevara i izgradnja biciklističkih staza privodi se kraju, a radnici i danas vrijedno rade na pripremi grada za obilježavanje 580. rođendana.

Obilježavanje rođendana Zenice sutra će početi svečanom sjednicom u gradskoj upravi gdje će se nadležnima obratiti gradonačelnik Husejin Smajlović, nakon čega će biti dodijeljena javna priznanja.

U sklopu obilježavanja dana Zenice tradicionalno se 21. put organizuje i Međunarodna kulturna manifestacija "Zeničko proljeće" čije će svečano otvorenje biti upriličeno na Bulevaru Eshera Eze Arnautovića (pješački most Jalija) kojeg su radnici danas uređivali za sutrašnji događaj. Na svečanom otvorenju "Zeničkog proljeća" nastupit će članovi Kulturno-umjetničkog društva željezara Zenica, Mažoretkinje, PK Shadows i zenički biciklisti.

Na ovoj dionici zeničkog bulevara ocrtane su biciklističke staze i završena je rekonstrukcija glavne saobraćajnice i pješačke staze, a uklonjeni su i sporni saobraćajni znakovi koji su predstavljali smetnju na biciklističkim stazama.

U podne, na Trgu Alije Izetbegovića bit će otvorena izložba fotografija zeničkog fotoreportera Dade Ruvića pod nazivom "Pogled na Zenicu" na kojoj će biti predstavljene fotografije koje su proteklom periodu uslikane dronom iznad Zenice.

Zenica će za svoj rođendan dobiti i veliku fontanu koja je izgrađena na posljednjem kružnom toku na ulazu u grad iz pravca Blatuške petlje i isključenja sa magistralnog puta M-17.