Kultura
1

Bogat sadržaj za Zeničane u sklopu 21. manifestacije "Zeničko proljeće"

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Zenici je danas predstavljen program Međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće" koja će biti održana od 20. marta do 12. aprila.

Na 21. Međunarodnoj kulturnoj manifestaciji "Zeničko proljeće" tradicionalno će biti izvedeni programi iz oblasti muzike, slikarstva, pozorišne i scenske umjetnosti. Ove godine Zeničanima će počevši sa Danom Zenice, 20. marta biti na raspolaganju 38 programa koji završavaju 12. aprila. Uz 11 muzičkih programa, koji bi trebali biti osnova 21. Zeničkog proljeća, organizatori su najavili kvalitetan program.

Zijad Softić, predsjednik Savjeta za kulturu ove međunarodne kulturne manifestacije, je kazao kako je ideja vodilja ovogodišnje manifestacija bila pod sloganom "Pronađi svoju stazu" s obzirom da se u Zenici trenutno vrše rekonstrukcije puteva gdje će svako pronaći svoju stazu, pa i događaj u sklopu Zeničkog proljeća.

"Ušli smo u treću deceniju što je za naše uslove dug period. Ovogodišnje Zeničko proljeće donosi nam 38 programa koji obuhvataju mnogobrojne sfere, sa nastupima umjetnika iz Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Turske, Irana i Italije. Ideja vodilja ove manifestacije je 'pronađi svoju stazu' jer smo imali neposredne promjene koje imaju karakter poboljšanja uslova prijevoza od Glavne gradske magistrale, rekonstrukcije bulevara, biciklistička staza i autoput, što je nama koji smo bili u savjetu da mogućnost da povežemo sa raznovrsnim sadržajem manifestacije gdje svako treba pronaći svoj put", kazao je Softić.

Ovogodišnji fond za realizaciju Zeničkog proljeća iznosi 60.000 KM, a prema riječima Softića, građani će dobiti kvalitetan sadržaj sa tri velika komercijalna koncerta Massima Savića, Amire Medunjanin i Ramba Amadeusa.

Program počinje 20. marta svečanom sjednicom povodom Dana Zenice te šetnjom obnovljenim zeničkim bulevarom, a nastavlja se izložbom fotografija zeničkog fotografa Dade Ruvića na Trgu Alije Izetbegovića i drugim programskim sadržajima koji će biti održani u Bosanskom narodnom pozorištu, Muzeju grada Zenice i Općoj biblioteci u Zenici.