Pokazali solidarnost
168

Zeničani mirnom šetnjom podržali narod Palestine

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nekoliko stotina Zeničana večeras se okupilo ispred Robne kuće "Bosna" u znak solidarnosti sa narodom Palestine.

Zeničani su mirnu šetnju počeli na Trgu Alije Izetbegovića noseći transparente i obilježja Palestine, zatim su krenuli prema Bosanskom narodnom pozorištu gdje je održana tribina pod nazivom "Solidarnost sa palestinskim narodom", na koju su se odazvale mnoge zvanice koje su svojim prisustvom uveličale ovaj događaj.

Predstavnica udruženja "Knjiga-izvor" Zenica Bedrija Topoljak bila je jedna od inicijatora i organizatora ovog skupa solidarnosti.

"Cilj je da podignemo svijest građana o proteklim dešavanjima koja su se desila u Gazi. Svi su se digli, cijeli svijet, Zenica se nije oglasila i odlučili smo da i mi na ovaj način damo podršku narodu u Palestini", izjavila je Topoljak.

Organizator tribine i skupa bilo je i Udruženje "Solidarnost" iz Bihaća koje je u Bosanskom narodnom pozorištu priredilo prezentaciju o posljednjim dešavanjima u Palestini.

Predsjednica Udruženja Zemira Gorinjac istakla je da se udruženje bori za mir, ne samo u Gazi, nego bilo gdje u svijetu.

"Udruženje je osnovano s namjerom da pomogne i proširi svijest o dešavanjima u Palestini u posljednje 64 godine. Mi smo hvala Bogu u Sarajevu imali dva mitinga, jedan u Bihaću, sutra smo u Travniku. Cilj je animirati javnost i građanstvo ali i političare koji nijemo posmatraju, da ih osvjestimo i ne dižemo glas samo zbog rata u Palestini nego bilo gdje u svijetu", izjavila je Gorinjac, te dodala da je poruka svih mitinga ta da traže da se vlasti oglase povodom dešavanja u Palestini.

U Bosanskom narodnom pozorištu prisustvovao je veliki broj zvanica među kojima su bili zamjenik ambasadora Palestine u Bosni i Hercegovini Halid Diab, predsjednik Udruženja Bosansko-hercegovačko-palestinskog prijateljstva Avdo Hebib, prof. Džemal Najetović, prof. na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici hafiz Safvet Halilović i mnogi drugi.

Zamjenik ambasadora Palestine u BiH Halid Diab u obraćanju prisutnima u BNP Zenica naglasio je da je solidarnost narodu Palestine veoma bitna.

"Zahvaljujem se svima na podršci koju ste pružili večeras narodu Palestine. Sinoć je bilo glasanje gdje je 138 država glasalo 'za' i to je naša pobjeda, pobjeda našem narodu i neka je milost i rahmet šehidima u Gazi i našim ranjenicima želim brz oporavak. Pozdrav našem narodu koji se bori u Palestini. Izraelska agresija na Palestinu je agresija nad svim narodima jer se svi zajedno bore protiv Izraela. Preko 160 je šehida, preko 1.400 ranjenih, rušili su zgrade, uništili su porodice, čak su i novinari krvlju i riječima pisali o Palestini", zaključio je Diab.

Profesor Halilović je u svom izlaganju istakao kako je u zadnjoj ofanzivi Izreal napadao iz zraka, zemlje i mora te dodao:

"Zamjenik ministra Palestine je rekao kako su Palestinu napadali i iz zraka, i sa zemlje i sa mora, ali znate čime? Nisu napadali samo sa najsavremenijim vojnim arsenalom koji imaju SAD i Velika Britanija, što je isprobano i što je poznato. Napadali su sa oružjem koje do sada nije uopće testirano, koje nije poznato, po prvi put se sada time pucalo, oružjem koje su probali na Palestincima, tako da slike koje dolaze iz Palestine, to je neopisivo. Ali pored toga, taj narod je čvrst", izjavio je Halilović.

Sve zvanice su u svome obraćanju naglasile važnost Palestine, važnost cijelog ummeta, te kolika je važno podržavati palestinski narod. Na kraju večeri je upriličena projekcija nekoliko kraćih filmova koji su snimljeni u Palestini prilikom posljednjih granatiranja od strane Izraela.