BiH
25

Zeničani besplatno pregledali uši, grlo i nos

Klix.ba
Udruženje laringektomiranih osoba "Glas" Zenica danas je realiziralo projekat obilježavanja Svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrata.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, a uz podršku Kantonalne bolnice u Zenici, Udruženja otorinolaringologa Federacije BiH i Ljekarske komore ZDK, danas su u Zenici obavljeni besplatni pregledi ušiju, grla nosa, kojima je obilježen projekat koji se realizira svake godine, počevši od 1998. godine.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu, a glavni faktori rizika su pušenje, alkohol te infekcija HPV-om (humani papiloma virus). Procjenjuje se da u Evropi godišnje od karcinoma glave i vrata oboli oko 140.000 ljudi, a više od 65.000 ih umre.

Današnjim pregledima odazvao se veliki broj građana, a doktor Odjela ORL i MFH Nedim Baručija za Klix.ba je kazao kako rano otkrivanje malignih oboljenja povećava uspješnost liječenja.

"Odziv na besplatne preglede je bio odličan i možemo reći mnogo veći od očekivanog. Pacijentima su u sklopu pregleda objašnjeni i najčešći uzroci nastanka tumora glave i vrata, odnosno, pogubne posljedice pušenja i konzumacije alkohola, važnost ranog otkrivanja malignih promjena koje u takvom slučaju mnogostruko povećavaju uspješnost liječenja", kazao je Baručija te dodao da je preventiva prestanak pušenja i konzumacije alkohola, a uz zdravu ishranu dobitna je kombinacija zdravog života.

U okviru realizacije današnjeg projekta održana su i predavanja u nekoliko srednjih škola u Zenici, a sutra će u hotelu Zenica biti održan stručni sastanak otorinolaringologa Federacije BiH sa međunarodnim učešćem.