"Race for the cure"
25

FOTO / Spašavanje života: 700 žena će dobiti besplatne mamografske preglede

Piše: T. S.
Zahvaljujući novcu prikupljenom tokom prošlogodišnje akcije "Race for the cure/Trka za ozdravljenje" 1.400 operisanih žena dobit će paketiće s prvom pomoći, a za 700 žena iz ruralnih područja, koje nemaju zdravstveno osiguranje, bit će omogućen besplatan mamografski pregled.
Danuta Moon i Nela Hasić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danuta Moon i Nela Hasić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rak dojke je jedan od najčešćih zloćudnih tumora, a prema procjenama, u BiH svake godine najmanje 1.400 žena oboli od ove opake bolesti. Podizanje svijesti o tom malignom oboljenju je neophodno, jer su redovni pregledi najbolja prevencija.

U septembru prošle godine održana je "Trka za ozdravljenje", a učešće se plaćalo 7 KM. Zahvaljujući prikupljenom novcu, 45.000 KM, obezbijeđeni su paketići za 1.400 operisanih žena te osigurani mamografski pregledi za 700 žena koje žive u ruralnim područjima, odnosno mjestima gdje nema mamografa i gdje se mamografski pregled plaća ili dugo čeka.

"Veoma je bitno pokazati ženama da nisu same. Mnoge od njih, nakon operacije, nisu upoznate s tim koji su im preparati potrebni u daljnjem liječenju, stoga smo odlučili da im pomognemo. U paketićima koje smo im pripremili nalaze se kreme, pomična pamučna proteza, kantarionovo ulje, melem, riblja mast, loptica za vježbanje te brošura iz koje mogu saznati više o toj bolesti i načinu liječenja", kazala je Danuta Moon, počasna predsjednica manifestacije "Trka za ozdravljenje", dodavši da je neophodno neprestano podizati svijest žena o ovoj opakoj bolesti te poticati da se redovno kontrolišu.

Nela Hasić, regionalna direktorica projekta Osnaživanje zdravlja žena u BiH, istakla je da projekt besplatnih mamografskih pregleda počinje u aprilu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
"Najprije idemo u Veliku Kladušu, zatim u Bosanski Petrovac, Jajce, Zavidoviće, Tarčin, Jablanicu, Široki Brijeg, Goražde... Osim besplatnih mamografskih pregleda, održat ćemo i edukativna predavanja i obradovati žene. Veoma je bitno neprestano govoriti o ovoj bolesti, utjecati na žene da vrše preglede, ali ujedno i raditi na tome da omogućimo da svaka od njih ima mogućnost da ode na mamografski pregled, odnosno da zaživi skrining program koji podrazumijeva snimanje svih žena jer samo tako može biti smanjena stopa smrtnosti", naglasila je Hasić, dodavši da zahvaljujući pregledima koje organizuju kod mnogih žena rak biva otkriven na vrijeme, a njihovi životi spašeni.

Besplatan mamografski pregled dobit će žene starije od 40 godina koje nemaju zdravstveno osiguranje i koje su u stanju socijalne potrebe.

Naredna "Trka za ozdravljenje" bit će održana u septembru ove godine.