Međunarodni dan borbe protiv raka
1

Maligna oboljenja nisu stvar pojedinca već cijelog društva

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Više od 90 zemalja svijeta, među kojima je i BiH, danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv raka. Cilj je pokrenuti aktivnosti koje neće trajati samo 4. februara, već cijelu godinu, kako bi se smanjili smrtni ishodi koji se mogu spriječiti podizanjem svijesti, pružanjem edukacije o malginim oboljenjima te vršenjem pritiska na vlade i pojedince da podzumu mjere u borbi protiv ove bolesti.

"Udruženje građanki Renesansa i Udruženje onkologa organizira svakog mjeseca radionice i dane otvorenih vrata na kojim će se vršiti edukativna predavanja i na kojima će ljekari razgovarati sa pacijentima o njihovim problemima", rekao je dr. Anes Pašić iz Udruženja onkologa.

Predstavnici oba udruženja ističu kako je bitno da se sve karike društva udruže u ovoj zajedničkoj borbi te da se ovaj problem podigne na nivo države, jer se jedino tako može osigurati adekvatan i jednak tretman svim oboljelim pacijentima.

"Potreban je Nacionalni program za borbu protiv malignih oboljenja kako bi svaki oboljeli dobio terapiju koja mu je potrebna. Mi smo sretni što postoje ovakvi ljekari koji pomažu nama pacijentima da lakše prebrodimo to kroz šta prolazimo. Ovo je prilika da animiramo i političare da nam se priključe i da im poručimo: Nemojte da nam život postane politika, jer život nema cijenu i život ne smije postati politika", rekla je Spomenka Hadžić, predsjednica Udruženja građanki Renesansa.

Ovogodišnji moto obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv raka je "Razbijmo mitove o malignim oboljenjima".

"Želimo razbiti predrasude koje postoje kod pacijenata. Većina ih misli da je svaki rak neizlječiv, što nije tačno. Prolaze kroz psihološke traume, imaju loše misli. Ali danas imamo napredne tretmane u liječenju ovih oboljenja. Također želimo razbiti predrasudu da je rak bolest pojedinca, porodice ili okoline u kojoj oboljeli živi. Ne, to je bolest cijelog društva", rekao je dr. Timur Cerić sa Onkologije na KCUS-u.

Dr. Cerić je istakao kako je liječenje malignih oboljenja u BiH komplikovanije zbog komplikovanog uređenja naše države te da svi pacijenti nemaju jednak pristup liječenju.

"Potrebna nam je centralizacija sistema borbe protiv malignih oboljenja u koju će se uključiti svi nivoi, od općine do države. Pacijenti imaju ograničene resurse, a trebaju svi imati jednak pristup", istakao dr. Cerić i dodao kako je potrebno i kreirati jedinstveni registar oboljelih od malignih oboljenja na području cijele BiH, koji još ne postoji.

Također, istaknuto je kako u FBiH postoje citostatici koji su na Esencijalnoj listi lijekova, a koji su kvalitetni.

"Svake godine izađu deseci novih skupih citostatika, ali nije realno očekivati da svi budu stavljeni na listu. Bitno je da ta sredstva koja imamo iskoristimo što racionalnije i da te lijekove dobiju oni kojima su najpotrebniji", rekao je dr. Pašić.

Sa današnje konferencije za medije svim pacijentima je poručeno da se jave i priključe ovim udruženjima kako bi se skupa borili za uspostavljanje boljih mehanizama za bolju budućnost svih osoba oboljelih od malignih oboljenja.