Pokloni, druženje i smijeh
0

Danas je dan malih boraca, djece koja boluju od malignih bolesti

Piše: M. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U BiH svake godine od raznih oblika maliginih bolesti oboli između 50 i 60 djece. U odnosu na prethodne godine broj ovih slučajeva je veći, ali ista situacija je i u svijetu. Danas ovi mališani slave svoj dan uz nadu da će dočekati bolje sutra i ponovo biti zdravi.

Povodom obilježavanja međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti članovi Udruženja Srce za djecu koja boluju do raka posjetili su djecu na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike u Sarajevu. Sa svojim partnerima donatorima podijelili su ovoj djeci poklone, družili se s njima i poručili: "Rak kod djece je izlječiv“.

"Ovaj dan slavi se u cijelom svijetu. Ovo je dan kada porodice, prijatelji i drugi ljudi dolaze u posjetu djeci. Ovo je veliki dan za roditelje i djecu, dan želje da djeca ozdrave, dan kada vide da je cijela zajednica s njima, daju im psihološku podršku i žele izlječenje", rekao je šef Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike dr. Edo Hasanbegović.

Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka predstavili su danas i zlatnu trakicu koja je ove godine međunarodno priznata kao znak za borbu protiv malignih oboljenja kod djece. Osim prigodnih poklona za djecu, Odjeljenju su uručili DVD sa crtanim filmovima, koji će biti smješten u dnevni boravak u kojem se djeca odmaraju i zabavljaju. Također, uručen im je i novi kompjuter koji će osoblju služiti u radu.

"Veoma smo ponosni rezultatima rada naše klinike. Postotak izlječenja djece je dostigao 80 posto, što nam govori koliko je onkologija napredovala. Mi imamo dobro uređeno odjeljenje u kojem su djeca izolovana i imaju sve što im je potrebno", istakao je dr. Hasanbegović.

Najviše oboljelih od leukemije

Na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike u Sarajevu trenutno je smješteno 20 djece iz svih dijelova FBiH, ali u posljednje vrijeme dolaze i djeca iz RS-a. Roditelji oboljele djece budu smješteni u stanu, a već nekoliko godina čeka se izgradnja roditeljske kuće u kojoj će biti 13 apartmana kako bi roditelji mogli biti sa svojom djecom.

"To je velika psihološka podrška koja je posebno potrebna djeci, dok su na hemoterapiji, ili vikendom kada nemaju terapija", dodao je dr. Hasanbegović.

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti je dan kada se roditeljima skreće pažnja na to kako da prepoznaju simptome raka kako bi njihova djeca što prije dobila potrebnu pomoć.

"Leukemija počinje nespecifično. Karakteriše je bljedilo, česti simptomi prehlade zbog kojih se mijenjaju antibiotici koji prestanu djelovati, gubljenje apetita, krvarenje iz nosa, modrice, povećani limfni čvorovi, a karakteristično je i da djeca na mogu hodati jer osjećaju jake bolove u nogama", rekao je dr. Hasanbegović i istakao kako je leukemija na prvom mjestu po broju oboljele djece. Od malignih tumora najčešći je tumor mozga, kostiju, pa bubrega, jetre...

"Kod tumora mozga karakteristična je glavobolja, povraćanje, slabost, otečeni limfni čvorovi...", upozorio je dr. Hasanbegović.

Brojne aktivnosti povodom obilježavanja dana

Povodom ovog dana Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka imat će još aktivnosti.

"Sutra u Mercatoru pravimo palačinke sa Vjekoslavom Kramerom koje ćemo prodavati po simboličnoj cijeni od 2 KM i sav prihod ide za aktivnosti našeg udruženja. Svako ko kupi palačinak dobit će zlatnu trakicu. U nedjelju imamo svečanu akademiju s izliječenom djecom i njihovim roditeljima, na kojoj ćemo uručiti plakete prijateljima i donatorima, a u utorak imamo izložbu u Brezi u čast Lejle Avdić koja je nažalost izgubila bitku s ovom bolešću", rekla je Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja.