BiH
14

Zenica: Počinje rekonstrukcija bulevara i gradnja biciklističkih staza

Piše: E. M.
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izvršna agencija za realizaciju projekta Glavne gradske magistrale i Grad Zenica sutra počinje radove na rekonstrukciji i sanaciji kolovoznih i pješačkih površina na zeničkom bulevaru te izgradnju biciklističkih staza sa obje strane trotoara.

Iz Gradske uprave Zenice danas su informisali građane da će od sutra biti aktivna planirana izmjena režima saobraćaja na Bulevaru Ezhera Arnautovića i to počev od kružnog toka Bojin Vir do kružnog toka Metalurg. Tokom radova čiji završetak nije određen u okviru prve faze će se skidati postojeći granitni ivičnjaci sa obje strane kolovoza te će dolaziti do povremenih obustava saobraćaja jednom saobraćajnom trakom, kao i povremenom preusmjeravanju saobraćaja iz jedne u drugu saobraćajnu traku sa naizmjeničnim propuštanjem vozila iz oba pravca.

Druga faza rekonstrukcije podrazumijeva frezanje postojećeg asfaltnog sloja jedne saobraćajne trake sa totalnom obustavom saobraćaja u toj traci, a odvijat će se na principu naizmjeničnog propuštanja saobraćaja vozila iz oba pravca uz postavljenu signalizaciju.

Podsjetimo, Zeničani su u više navrata organizovali peticije i upućivali otvorena pisma nadležnim u Gradskoj upravi od kojih su tražili izgradnju biciklističke staze, a rekonstrukcija zeničkog bulevara, koji je jedna od glavnih saobraćajnih ulica u Zenici, bila je potrebna zbog dotrajalosti asfaltnog sloja i propalih šahtova.